Ladataan ilmoitusta
Pääkirjoitus 15.3.2023 07:15

Paikallista asiaa englanniksi – otetaan kaikki mukaan osaksi yhteisöä

Heli Lehtelä

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon Huittisissa on muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia? Huittisten kaupungilta saamani tiedon mukaan noin viitisen prosenttia.

Ulkomaan kansalaisten osuus on noussut viime vuosien aikana jonkin verran. Tällä hetkellä Huittisissa asuu noin 305 henkilöä, joilla on muun kuin Suomen kansalaisuus. Vieraskielisiä kuntalaisia on yhteensä 407. Vieraskielisten suurimmat kieliryhmät ovat venäjä (82), viro (77) ja ukraina (73). Jonkin verran on myös äidinkielenään puolaa (26), turkkia (25) ja thaita (24) puhuvia asukkaita.

Lisäksi Huittisissa on tilapäisen suojelun päätöksen saaneita 130 henkeä. Seuraavaksi herää kysymys, kuinka nämä ihmiset saavat tietoa paikallisista asioista? Muulla kuin suomen kielellä ei kovin usein ole tarjolla uutisia lähiseudulta.

Entä muistatteko, kun Uutisten viikolla haastoin nuoria tuottamaan sisältöä paikallislehteen ja tekemään siitä yhteistyössä entistä kiinnostavamman? Minulla on ilo ilmoittaa, että haasteeseen on tartuttu. Lauttakylä-lehti ja Pellonpuiston koulu ovat käynnistämässä oppilastoimitusta. Ja aivan ensimmäisenä, juuri tällä viikolla, tämän yhteistyön tuloksena julkaistaan Lauttakylä-lehden verkkosivulla englanninkielinen tiivistelmä viikon pääuutisesta, joka perinteiseen tapaan löytyy paperi- ja näköislehtemme sivulta kolme.

Näitä kaikille avoimia tiivistelmiä on jatkossa luvassa viikoittain ja niiden takana on kielellisesti lahjakas 7-luokkalainen Vilja Vartia. Viljan tukena tekstien työstämisessä ovat hänen englannin- ja äidinkielen opettajansa.

Toivottavasti englanninkieliset uutiset tavoittavat yleisönsä, Huittisissa asuvat vieraskieliset, ja niistä olisi iloa arjessa. Englantiahan täällä äidinkielenään puhuu vain muutama, mutta englanti on kuitenkin se yhteinen kieli, jolla pystymme parhaiten yhdessä kommunikoimaan. Vinkkaathan uudenlaisesta sisällöstä ystävällesi, joka ei osaa suomea. Ja voihan kuka vaan suomenkielinenkin hioa uutisten avulla omaa kielitaitoaan.

Juuri, kun tämä lehti lähtee painoon, olen kertomassa Pellonpuiston koululaisille lisää oppilastoimituksesta. Toivottavasti saamme vielä lisääkin nuoria mukaan. Uskoisin, että jatkossa pääsemme nauttimaan monenlaisista uusista sisällöistä, joiden kautta paikkakunnan nuoret pääset kokeilemaan toimittajan työtä ja käyttämään luovuuttaan.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa