Ladataan ilmoitusta

Kiikkalaisia koulumuistoja lainamakasiinissa – näyttelyn siemen idulleen oppilaille tutuista tauluista

Lainamakasiinilla kesäkuu kuljetaan koulupolkua pitkin.

Maria Kesti (vas.) on koonnut kiikkalaisia koulumuistoja käsittelevän näyttelyn yhdessä äitinsä Leena Toivosen kanssa. Marja Mäkelä (oik.) teki hänkin pitkän uran opettajana Kiikassa. Kuvat: Pauliina Vilenius
Maria Kesti (vas.) on koonnut kiikkalaisia koulumuistoja käsittelevän näyttelyn yhdessä äitinsä Leena Toivosen kanssa. Marja Mäkelä (oik.) teki hänkin pitkän uran opettajana Kiikassa. Kuvat: Pauliina Vilenius
Pauliina Vilenius

Kiikassa pääsee kesäkuun ajan kulkemaan paikallista koulupolkua 20-luvulta aina nykypäiviin asti. Lainamakasiiniin avautuneen kouluaiheisen näyttelyn ovat koonneet äiti ja tytär, Leena Toivonen ja Maria Kesti.

Vahva osa näyttelyä on kolmas suvun nainen, Leena Toivosen äiti Aili Vesanen, joka saapui vastavalmistuneena opettajana Kiikkaan vuonna 1933.

Maria Kesti kertoo näyttelysiemenen lähteneen itämään muutamia vuosia sitten, kun Vesasen piirtämät jänisaiheiset taulut olivat esillä Kiikan kirjastossa ja saivat paljon huomiota.

–Taulut ovat monille kiikkalaislapsille tutut, sillä ne olivat vuosikymmenien ajan koulun seinällä. Ne myös näkyvät useammassa luokkakuvassa, Kesti toteaa.

Leena Toivonen onkin järjestellyt näyttelyyn luokkakuvat äitinsä vuoteen 1971 jatkuneilta opettajuusvuosilta. Niistä kävijät voivat etsiä omia tai läheistensä kasvoja.

p_lainamakasiini kirjat.JPG
Näyttelyssä voi selata eri vuosikymmenten koulukirjoja.
p_lainamakasiini aili vesasen piirros.JPG
Aili Vesasen piirtämistä jänistauluista on monilla kiikkalaislapsilla muistoja. Niistä Mari Kesti sai ajatuksen näyttelyn pitämisestä.

Toivosen oma koulupolku alkoi vuoden 1954 syksyllä Kirkonkylän koulusta, jossa nykyisin toimii kirjasto. 70 vuoden takaa tallessa ovat ekaluokkalaisen Leenan koululaukku ja nahkasaappaat, jotka hänen isänsä Viljo Vesanen tyttärelleen teki.

Myös vuonna 1904 syntyneen Vesasen kaunokirjoitusvihkoja ja todistus on esillä makasiinissa.

Vanhimmat kävijät saattavat muistaa Aili Vesasen huivin, jonka hän kietoi harteilleen talvipäivinä. Tuttu voi olla myös maljakko tämän pöydältä.

–Aili-mummu ei koskaan ylenkatsonut oppilaiden tuomisia. Vaikka hän olisi saanut minkä ruohonjuuren, aina hän laittoi sen esille maljakkoon, kertoo Kesti.

2010-luvulta alkaen esillä on Maria Kestin sekä hänen sisarustensa lasten käsitöitä ja askarteluja. Oman suvun aarteiden ohella näytillä on Leena Toivosen lapsuudenystävä Marja-Leena Kärjen (o.s. Pipinen) käsitöitä sekä muistoja Aili Riihimäen ja Tapio Ketosen arkistoista.

p_lainamakasiini lakki.JPG
Aili Vesasen ylioppilaslakki noin sadan vuoden takaa. Hymypatsaan on saanut sekä Leena Toivonen että Maria Kesti.
p_lainamakasiini koulureppuja.JPG
Koululaukkujen kehitys 50-luvulta 2020-luvulle. Naulakko on lainassa Kiikan koululta.

Näyttelyn kokoajat kertovat, ettei Loimaalta kotoisin olleen Aili Vesasen oma tie ollut helppo. Hänen ensimmäinen aviomiehensä kuoli keuhkosyöpään 20-luvun lopulla, ja Vesanen jäi yksin pienen pojan kanssa.

Appivanhemmat kannustivat nuorta leskeä kouluttautumaan ja hoitivat poikaa Vesasen ollessa opettajaseminaarissa. Valmistuttuaan tämä anoi opettajan paikkaa Kiikasta ja tuli valituksi peräti seitsemänkymmenen hakijan joukosta.

Maria Kesti kuvaileekin mummuaan voimahahmoksi, joka meni eteenpäin sisulla.

Näyttely haluttiin toteuttaa arvostuksena menneiden sukupolvien muistoille sekä huomionosoituksena tärkeää ja arvokasta koulujärjestelmää kohtaan.

p_lainamakasiini kasitoita.JPG
Esillä on runsaasti käsitöitä. Nykyaikana koulussa ei enää virkata pitsejä.
p_lainamakasiini ruokaliina ja soppaa.JPG
Kirkonkylän koulussa, nykyisessä Kiikan kirjastorakennuksessa, ei ollut ruokalaa, vaan lounas syötiin oman pulpetin äärellä. Pulpetti suojattiin itsetehdyllä ruokaliinalla. Leena Toivonen muistaa, että ruoaksi oli aina soppaa.

Tapahtumatiedot

Näyttely Kiikan lainamakasiinissa kesäkuun ajan, to 17–19 ja su klo 14–17

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa