–Paa tullen kahveelle! -näyttely esittelee kahvin historiaa Suomessa. Kahvin tarinan lisäksi näyttelyssä kerrotaan tarinoita rakkaista kahvikupeista, toteaa museonjohtaja Satu Rantala.
Näyttelyssä on esillä valokuvia ja esineitä Huittisten museon omista kokoelmista ja Wanhan Virtasen kokoelmista sekä useilta yksityishenkilöiltä. Esillä on myös lukion ruokalan kaapin kätköissä säilyneitä vanhoja kahvikuppeja.
–Tietäisikö kukaan niiden historiasta, Rantala kysyy.
Yhteen vitriiniin on asetettu esille yleisöltä lainattuja kahvikuppeja.
–Lainakuppeihin liittyy joku tarina, joka tekee kupista omistajalleen rakkaan. Esillä on niin mummulasta peritty hauras posliinikuppi kuin emalimuki, josta lapsuuden pullamosso nautittiin.
Rantala toteaa tiedotteessa, että omaa tarinaansa kertovat myös keräilijän aarteet, Arabian puhalluskuvioiset kupit sekä työkavereilta läksiäislahjaksi saadut italialaiset kupit.
Museosta löytyy myös Huittisten Wanhan meijerin väen tekemä kahvia hörppivä Kahvimummo.
Museonjohtaja tietää kertoa, että kahvi saapui Suomeen 1700-luvulla.
–Aluksi se oli säätyläisten suosima juoma. Parin seuraavan vuosisadan kuluessa kahvi löysi tiensä pienimpiinkin mökkeihin.
Rantala toteaa myös, että hyvän kahvin keittäminen oli emännälle kunnia-asia.
–Omalle väelle kahvi saatettiin keittää vanhan sumpin päälle, mutta vieraille keitettiin aina tuoretta kahvia. Raakakahvi paahdettiin prännärillä, ja sopivasti paahdetut pavut jauhettiin kahvimyllyllä.
Tapahtumatiedot
Näyttely Huittisten museolla 31.10. asti, toukokuun loppuun asti museo auki la-su 12–16