Ladataan ilmoitusta

Äetsän Kunto liikuttanut väkeä jo 40 vuotta – juhlapolkuretki tasavuosien kunniaksi

Timo Aalto (vas.), Erkki Virtanen, Pertti Marjamäki ja Laila Jalo kuuntelevat Markku Torpon kertoessa tulevista suunnitelmista Aurajärven rantasaunan maisemissa. Kuvat: Anna Nieminen
Timo Aalto (vas.), Erkki Virtanen, Pertti Marjamäki ja Laila Jalo kuuntelevat Markku Torpon kertoessa tulevista suunnitelmista Aurajärven rantasaunan maisemissa. Kuvat: Anna Nieminen
Anna Nieminen

Keikyässä, Aurajärven rantasaunan edessä järvimaisema avautuu parkkipaikalle asti. Laulujoutsen lipuu tyynessä vedessä ja harmaahaikara etsii rannasta sopivaa laskeutumispaikkaa.

Äetsän Kunto 81 osti keväällä Aurajärven rantasaunan Sastamalan kaupungilta. Hankinta ajoittui sopivasti yhdistyksen 40-vuotisjuhlavuoteen.

–Sen suurempia juhlia emme lähteneet edes suunnittelemaan koronatilanteen vuoksi, mutta perinteinen polkuretkemme pidetään nyt juhlapolkuretkenä tulevana sunnuntaina. Mukaan voi tulla millä vaan, vinkkaa yhdistyksen perustajajäsen, Markku Torpo.

Mutta mistä kaikki alkoi vuonna 1981?

–Järjestin tuolloin Finnish Chemicalsilla työpaikkaliikuntaa, joka levisi harrastusmieliseksi urheiluksi eri yritysten kesken. Järjestimme koko Keikyälle kuntoliikuntatapahtumia, ja jotta saimme kunnan tukea, piti yhdistys rekisteröidä. Siitä se alkoi, muistelee Torpo.

Vuosikymmenten varrella seura on tarjonnut monipuolisia liikuntamuotoja, kuten hiihtoa ja laturetkiä, pyöräilyä ja polkuretkiä, hölkkää, kävelyä ja rullaluistelua sekä Lapin retkiä ja vesistöretkiä.

–Olemme myös hoitaneet Aurajärven ulkoilureittiä ja ylläpitäneet latuja sekä Lammelan ulkoilukeskusta, Torpo lisää.

Yksi seuran toiminnassa pitkään mukana olleista on Erkki Virtanen.

–Liikunnan vuoksi tässä ollaan mukana. Olen ajanut latupohjia ja välillä talkoot ovat kuin työleirejä, Virtanen naurahtaa.

Toinen seurassa talkoileva on keikyäläinen Laila Jalo. Hän on ollut mukana naisporukassa, joka vastaa keittiöpuolesta.

–Minulle tärkeintä on se, että saa olla uusien ihmisten kanssa tekemisissä. Sosiaalisuus ja hyvä porukka merkitsevät paljon, Jalo toteaa.

Alkuvuosina innokkaita jäseniä oli seuratoiminnassa mukana paljon. Vuosien varrella jäsenmäärä on hiljalleen vähentynyt, kun väki on ikääntynyt.

–Nuorempia kaivataan pyörittämään toimintaa. Kaikki on suurin piirtein valmiiksi rakennettu, vain markkinointia ja tiedotusta pitäisi kehittää, Torpo toteaa.

Tulevaisuuden suunnitelmia ja uusiakin ideoita pursuaa Torpon mietintämyssyssä.

–Aurajärven uimarantaa parannetaan uimareille ensi kesäksi. Erillisten löylyhuoneiden yhdistämistä on suunniteltu sähkön kulutuksen säästämiseksi.

Torpon mukaan yksi mahdollisuus olisi ulkosauna, jonka yhteyteen tulisi kanoottisuoja ja grillipaikka. Ajatus on myös hankkia pari kanoottia ja sup-lautaa vuokrakäyttöön.

–Järvelle voisi tehdä suunnistusreitin, talvella latuja jäälle ja saareen nuotiopaikan, luettelee Torpo.

Tapahtumatiedot

Juhlapolkuretki su 26.9. klo 11–15

Lähtöpaikka Järvitie 20, Sastamala, määränpää Aurajärven rantasauna, Aurajärventie 757

Paikalla esittelijöinä: Keikyän Korvenkävijät, Metsästysseura Eräveikot, Äetsän Martat ja

Sastamalan Sydänyhdistys

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa