Ladataan ilmoitusta

Maalarin kuplassa öljyvärin tuoksu ei häirinnyt

Maj-Leena Niemi: Valo ja varjo, 2012
Maj-Leena Niemi: Valo ja varjo, 2012
Minna Karru

"Toiveissa olisi kunnioittaa ystävämme Maj-Leena Niemen muistoa ja pystyttää muistonäyttely hänen kunniakseen. –Maj-Leena oli taideseura Indigon perustajajäsen, kuten mekin ja valtavan tuottelias taiteilija."

Noin toivoivat Lauttakylä-lehden jutussa Sirpa Luukkonen ja Iina Kajander, jotka avasivat Huittisiin Verstasgallerian viime vuoden joulukuussa.

Samaan aikaan toisaalla Niemen tytär Elina sekä poika Ilkka ja vaimonsa Eija Pent-Niemi olivat jo jonkin aikaa miettineet, missä voisivat pitää Maj-Leenan (1928–2020) muistonäyttelyn. Palaset loksahtivat kohdalleen niin, että Verstasgalleriassa avataan näyttely Niemen töistä toukokuun 19. päivä.

LUE MYÖS Ystävät, joille taide on tapa olla ja hengittää

majleena3u.jpg
Maj-Leena Niemi (1928–2020) on samaa sukujuurta kuin esimerkiksi käsitöiden taitaja Siina Rinne eli Momman Siina sekä Penttahittis-lastenkirjoista tuttu Maija-Leena Noppari. Maj-Leena ja Pentti Niemellä on kaksi lasta. –Minuun ei taiteellisuus tarttunut, mutta Japanissa asuva siskoni Elina on tekstiilitaiteilija, joka hoiti skandinaavisten käsitöiden professuuria opettajia valmistavassa Aichin yliopistossa., Ilkka Niemi kertoo. Kuva: Mika Niemi

Ilkalla ja Eijalla ei ole mikään pieni työ, kun valitsevat teoksia näyttelyyn. Tätä haastattelua tehdään Maj-Leenan ja viime syksynä kuolleen Pentti-puolison talossa. Seinät ovat täynnä Maj-Leenan tauluja ja lisää maalauksia nojailee seinien vierellä. Laatikoista löytyy savihahmoja.

–Teoksia on täällä toistasataa, näyttelyyn mahtunee viitisenkymmentä. Jos maalauksia ostetaan näyttelystä, niin sitten tuomme toisen taulun tilalle, Ilkka Niemi toteaa.

menoksi_majleena 2006.JPG
Maj-Leena Niemi: Maisema, 2006
menoksi_majleena ruusut tuopissa 1992.JPG
Maj-Leena Niemi: Ruusuja tuopissa, 1992

–Aiomme viedä näyttelyyn töitä eri vuosikymmeniltä, ja ottaa esimerkkejä Maj-Leenalle tyypillisistä teemoista. Hän maalasi paljon luontoa ja maisemia sekä kukkia, jonkun verran myös eläimiä. Useimmiten hän käytti öljyvärejä, mutta jonkun verran myös vesivärejä, Eija kertoo.

Ensimmäiset maalaukset ovat 1970-luvulta. Sivellin pysyi Maj-Leenan kädessä melkein loppuun asti.

–Hän kuoli helmikuussa 2020. Ja edellisenä vuonna syntyi vielä kolme maalausta: Talvinen talo, Vapaat lampaat ja Unikot, Ilkka listaa.

majleenaniemi1u.jpeg
Maj-Leena Niemi aloitti maalaamisen 1970-luvulla. Sen jälkeen hän osallistui esimerkiksi Jorma Särkän, Heikki Mäkisen, Ari Virtasen, Pentti Summan ja Tatsuo Hoshikan vetämille kursseille. Niemi osallistui myös lukuisiin Huittisten taideyhdistyksen ja Taideseura Indigon yhteisnäyttelyihin sekä piti yksityisnäyttelyitä. Kuva on vuodelta 1994.

Tuotteliaisuudestaan huolimatta taiteenteko ei ollut Maj-Leenan leipätyö. Hän työskenteli verotoimistossa sekä teki kirjanpitoa perheyhtiössä Lauttakylän Putkityö Brunnila & Niemi. Hän jäi eläkkeelle 1991 ja sen jälkeen Maj-Leena saattoi maalata enemmän. Hän kävi taideleireillä ja kansalaisopiston taidepiireissä.

Elämään mahtui silti muutakin.

–Maj-Leena oli huolehtivainen ihminen. Hän esimerkiksi oli omaishoitajana äidilleen, anopilleen, Mielikki-siskolle ja puolisolleen Pentille, Eija sanoo.

Niemet kertovat, että Maj-Leena oli ”yökukkuja”.

–Öiseen aikaan hän vetäytyi taideaskareihin saunan pesuhuoneeseen. Siellä öljyvärit saivat haista rauhassa, siellä oli tilaa pohjustaa maalauksia. Siellä hän saattoi vetäytyä omaan maalausmaailmaansa ja keskittyä. Se paikka oli hänen oma maalarin kuplansa.

menoksi_majleena nousee kuu 1988.JPG
Maj-Leena Niemi: Nousee kuu, 1988
menoksi_majleena vapaat lampaat 2019.JPG
Vapaat lampaat vuodelta 2019 on yksi Maj-Leena Niemen viimeisistä maalauksista.

”Sydämellinen, suora, oikeudenmukainen”

–Maj-Leena oli äärettömän rehellinen ja suora ihminen. Hän ei milloinkaan mennyt aidan yli matalimmasta kohdasta. Maj-Leena teki työnsä ahkerasti ja omalla hiljaisella, vaatimattomalla tavallaan, Verstasgallerian toinen galleristi Iina Kajander muistelee Maj-Leena Niemeä.

–Hän oli luonteeltaan hieno, kiltti ja inhimillinen. Ei varmasti jäänyt velkaa kenellekään. Muistan häntä lämmöllä ja kaipauksella, Kajander toteaa.

Toinen verstasgalleristi Sirpa Luukkonen sanoo, että Niemi oli aktiivinen osallistuja ja tuottelias taiteilija. Hän oli yksi taideseura Indigon perustajajäsenistä ja pitkään yhdistyksen rahastonhoitaja.

–Maj-Leena oli sydämellinen ja oikeudenmukainen ihminen, joka aina huomioi muut paikalla olijat. Jos kursseilla joltain maalaaminen ei onnistunut, hän löysi aina positiivista sanottavaa ja kannusti.

Luukkonen kertoo, että tarinankertojana Maj-Leena oli verraton.

–Hän kertoi kursseilla aina hauskoja tarinoita muun muassa lapsuudestaan, jolloin elämä oli kovin erilaista verrattuna siihen, mihin me nuoremmat olimme tottuneet. Näiden tarinoiden innoittamina syntyi myös upeita maalauksia.

menoksi_majleena kukkien kastelija kotiliesi 2015 .JPG
Maj-Leena Niemi: Kukkien kastelija Kotilieden 15/1965 kannen mukaan, 2015

Tapahtumatiedot

Maj-Leena Niemen muistonäyttely 19.5. klo 15–18 ja 22.5.–2.6. klo 16–19 Huittisten Verstasgalleriassa, Palvarinkatu 2

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa