Ladataan ilmoitusta

Harjavallan hyvä tulos ei tehnyt kateelliseksi, vaan inspiroi

Kuntoutuksen ohjaamisen opiskelijat kyselevät Hullu yö -pisteellä suhtautumisesta elintapaneuvoihin.

Eija Sampolahti (vas.) ja Kristiina Kurikkala opiskelevat kuntoutuksen ohjaajaksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa, nyt he ovat opinnäytetyövaiheessa. –Toivomme, että Hullussa Yössä Huittisten torilla mahdollisimman moni vastaa kyselyymme, jotta saamme aineistoa.
Eija Sampolahti (vas.) ja Kristiina Kurikkala opiskelevat kuntoutuksen ohjaajaksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa, nyt he ovat opinnäytetyövaiheessa. –Toivomme, että Hullussa Yössä Huittisten torilla mahdollisimman moni vastaa kyselyymme, jotta saamme aineistoa.
MInna Karru

Eija Sampolahti on tehnyt diabeteshoitajan työtä lähemmäs kolmekymmentä vuotta. Häntä on kaiken aikaa kiinnostanut se miten samat neuvot saavat jotkut asiakkaat muuttamaan elintapojaan ja toisia ei. Hyvillä elintavoilla kuitenkin olisi mahdollista välttää raskaita lääkehoitoja ja sairauden komplikaatioita.

–Olen ajatellut, miten minä voisin kehittyä ammatissani, että pystyisin paremmin ohjaamaan ihmisiä muutoksen polulle. Miten pystyn paremmin tukemaan ja kannustamaan?

Hän aloitti pari vuotta sitten kuntoutuksen ohjaajan opinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa oman työnsä ohella. Sampolahti on nyt diabeteshoitajana Nokian kaupungilla. Tarkoitus on valmistua vuoden päästä.

Kuntoutuksen ohjaajia ei Sampolahden mukaan juuri vielä ole esimerkiksi satakuntalaisissa terveyskeskuksissa.

–Satasairaalassa kyllä on useita. Myös Kelan ja TE-keskuksen palveluksessa heitä on.

Tulevaisuudessa voi olla toisin. Sote-uudistus jättää kunnille tehtäväksi terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn.

Henkilökohtainen ja yksilöllinen ohjaus sekä yhdyshenkilönä oleminen ovat Sampolahden mukaan tärkeimpiä seikkoja kuntoutuksen ohjaajan työssä.

–Ei ole yhtä ainoaa tapaa hyödyntää palvelukenttää, vaan jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen mietitään, mitkä keinot ovat juuri hänen kohdallaan tarpeellisia. Hyödyllisiä voivat olla esimerkiksi kuntoutuskurssit tai työkykyä tukevat kurssit.

Sampolahden opinnot ovat opinnäytetyövaiheessa, hän tutkii muun muassa hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä harjavaltalainen Kristiina Kurikkalan kanssa. Työnsä pohjaksi he ovat laatineet muutaman kohdan kyselyn, johon voi vastata Huittisten Hullussa Yössä. Yksi kysymyksistä on se, kokeeko elämäntapaneuvot tarpeelliseksi.

–Yksi syy opinnäytteemme aiheeseen on se, että kesäkuussa luimme juttua siitä, että Suomen terveimmät yli 60-vuotiaat ovat Harjavallassa. Pitkäaikaisseurannan tulosten mukaan elintapojen muuttaminen vähentää todennäköisyyttä kuolla ennenaikaisesti sydän- tai verisuonitautiin. Seurannasta selviää, että sairastumista voidaan merkittävästi lykätä hyvällä ohjauksella.

Opiskelijakaksikon löytää Lions Club Huittinen Doriksen pisteeltä.

–Olen itsekin Doriksessa mukana ja tiedän, että klubi etsii koko ajan aktiviteetteja. Reijosen Hilve sanoikin heti, että tämä asia on ilman muuta tärkeää.

Kyselyn lisäksi Kurikkalan ja Sampolahden luona on tarjolla kaksi testiä.

–Tasapainoa ja puristusta.

Tapahtumatiedot

Kuntoutuksen ohjaamisen opiskelijat Hullussa Yössä pe 24.9. Lions Club Huittinen Doriksen pisteellä Huittisten torilla

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa