Ladataan ilmoitusta

Trilleri tieteismiesryhmästä maailman ensi-iltaan Huhtamossa – Myös paljon klassikoita filmifestarien tarjonnassa

Christopher Nolanin Oppenheimer-elokuvan lisäksi neljänsillä elokuvafestivaaleilla esitetään filmejä 60-luvun Tohtori Outolemmestä viime kesänä julkaistuun Top Guniin.

Huhtamon elokuvafestivaalien perustaja Pekka Ollula odottaa jo innolla heinäkuuta ja tulevia elokuvan täyteisiä kesäpäiviä. Ollulan oma elokuva Polkupyörävaras näytetään kuvassakin näkyvän presidentti Risto Rytin mukaan nimetyssä salissa. Kuva: Nea Jokela
Huhtamon elokuvafestivaalien perustaja Pekka Ollula odottaa jo innolla heinäkuuta ja tulevia elokuvan täyteisiä kesäpäiviä. Ollulan oma elokuva Polkupyörävaras näytetään kuvassakin näkyvän presidentti Risto Rytin mukaan nimetyssä salissa. Kuva: Nea Jokela
Nea Jokela

Neljänsillä Huhtamo International Film Festivaleilla yksi mielenkiintoisemmista elokuvista on maailman ensi-iltansa näkevä brittiläisen Christopher Nolanin uusin elokuva Oppenheimer. Trilleri, joka kertoo tiedemiesryhmästä, joka kehittää maata tuhoavan atomipommin. Oppenheimer on yksi vuoden odotetuimmista kansainvälisistä elokuvista.

Viikon mittainen filmifestari 17.-23. heinäkuuta sisältää kaiken kattavaa ohjelmaa ensi-illoista vanhoihin klassikoihin. Esimerkiksi 60-luvulla tehdyn, satiirinomaisen, mustaa huumoria sisältävän Tohtori Outolemmen, joka käsittelee kylmän sodan kauhun tasapainoa. Elokuvat esitetään aikakonemaisesti niin, että jopa kelan vaihdot tehdään gramofonin säestyksellä.

Myös paljon toivotut kauhuelokuvat löytyvät festivaalin elokuvavalikoimasta. Tämän lisäksi myös Huhtamon elokuvafestivaalien perustajan Pekka Ollulan omat elokuvat pääsevät esille, hänen uusin lyhytelokuvansa Polkupyörävaras pääsee ensi-iltaan Risto Ryti -salissa.

Huhtamon elokuvafestivaalit ovat aikoinaan syntyneet huittislaisyntyisen Pekka Ollulan ideasta.

–Alunperin tarkoitus oli katsoa elokuvia kirkossa, joka on keskellä ei mitään, ja näin nauttia Huhtamon alueen ainutlaatuisuudesta. Siitä se lähti, kertoo Ollula.

Yli vuosikymmenen elokuva-alalla ollut Ollula on kiertänyt ympäri maailmaa; viimeisimpänä reissuna toukokuussa pidetyt Cannesin elokuvajuhlat Ranskassa. Huittisten Huhtamosta kotoisin oleva Ollula haluaa antaa takaisin kotikylälleen ja järjestää kansainvälisen tason festivaalin kaikkine puitteineen.

–Haluan luoda tästä perinteen, joka olisi vielä kymmenen vuoden päästä osa Suomen merkittäviä elokuvafestivaaleja.

Huhtamo-2021-Day-4-0460.jpg
Vuonna 2021 katsojia riitti, vaikka korona jylläsi. Tänä vuonna Pekka Ollula odottaa vieläkin isompaa yleisöryntäystä. Kuva: Tiia Öhman

Festivaalien tapahtumapaikkoja on tänäkin vuonna Huhtamossa, Huittisten keskustassa, Vampulassa, Suttilassa ja Punkalaitumella.

Mäenpään työväentalo Punkalaitumella, Suttilan Kalliola, Huhtamon kirkko ja Honkapirtti ovat paikkoina ainutlaatuisia ja juurikin niiden tunnelma luo niistä Ollulan mielestä taianomaisia ja kokemisen arvoisia.

–Miksi mennä merta edemmäs kalaan. Upea ilmapiiri ja yhteisöllinen tunnelma luovat tästä uniikin tilaisuuden. Lähellä oleva paikallinen festivaali, joka on samalla kansainvälisen elokuvakulttuurin keidas. Parempaa paikkaa ei ole missään.

Koko tapahtuman avajaiset järjestetään maanantaina 17. heinäkuuta Tuulikki-Vampulan lentokentällä, jossa katsotaan uusi Top Gun: Maverick. Elokuva kertoo huippulentäjistä, joten mikä olisi parempi paikka katsoa tämä elokuva.

–Hyvien elokuvien lisäksi tapahtuman ohjelmaan kuuluu livemusiikkia sekä lasten "rokkirekka", jossa pääsee kokeilemaan itse soittimia. Livemusiikista vastaa perjantaina Jukka Ruusumaa yhtyeineen ja Pekka Nisu sekä lauantaina Eläkeläiset-yhtye, Ollula luettelee.

Ensimmäisen kerran elokuvafestivaalit järjestettiin vuonna 2017. Tapahtuma on pidetty joka toinen vuosi. Alunperin pienen kylän tapahtuma on kasvanut koko lähiseudun festivaaliksi. Pekka Ollula lupaa tapahtumalle jatkoa. Heinäkuisen tapahtumaviikon lisäksi hän suunnittelee ympärivuotista ohjelmaa, esimerkiksi välivuosina pieniä yksittäisiä tilaisuuksia filmifestivaalin hengessä.

–Tarkoitus on järjestää heinäkuussa niin ikimuistoinen viikko, että ihmiset janoavat samankaltaisia tapahtumia lisää myös muina vuodenaikoina.

Koko tapahtuman elinehtona ovat talkoolaiset, joita tänäkin vuonna Huhtamon elokuvafestivaalit työllistää. Mukana on vanhoja konkareita viime vuosilta, mutta myös uusia talkoolaisia kannustetaan mukaan.

–Mukana talkoissa voi olla pari päivää tai koko viikon, ihan miten itselle sopii. Tärkeintä on, että apua saadaan, jotta jatkossakin tapahtuma voi toteutua näissä mittasuhteissa, Ollula sanoo.

Elokuvien taianomainen voima saa Ollulan jatkamaan tapahtumaperinnettä. Hän korostaa elokuvien tuovan ihmisiä yhteen ja inspiroivan koko yhteisöä.

–Elokuvat innostavat luomaan polkua unelmia kohti ja tekemään jotain kaunista ja parempaa maailmaan. Se on se elokuvien voima.

Tapahtuma on maksullinen ja ikärajaton.

Juttu on julkaistu aiemmin Lauttakylä-lehdessä 7.6. ja verkossa 18.6.

Huhtamo-2021-Day-1-9216.jpg
–Haluan luoda Huittinen Cinematic Universe -tyylisen elokuvasaagan, kertoo Ollula, joka on aikaisemminkin kuvannut elokuvia Huittisten alueella. Arkistokuva vuodelta 2021: Tiia Öhman

Tapahtumatiedot

Huhtamo International Film Festival 17-23.7. Huhtamossa, Huittisissa, Vampulassa, Suttilassa ja Punkalaitumella.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa