Näin tuet teiniä elämässä ja somessa – poimi tärpit verkkoluennoilta

Kuvituskuva: PIxabay
Kuvituskuva: PIxabay
Minna Karru

Mieli Tukitalo, Sastamalan seurakunta sekä Sylvään koulu järjestävät kaksi kaikille avointa verkkoluentoa. Ne on suunnattu erityisesti yläkoululaisten vanhemmille ja huoltajille.

–Luentojen tavoitteena on voimauttaa aikuisia nuorten ympärillä. Luennot tarjoilevat keinoja tukea nuoria jatkuvan muutoksen keskellä. Pitkittynyt pandemia ja Ukrainan tilanne haastavat meitä kaikkia, mutta yhdessä kyllä selviämme ja löydämme yhä uusia keinoja tukea toisiamme ja nuoria, taustoittaa tiedotteessa Tukitalon hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta.

Riittakerttu Kaltiala on luennoija 24.3., aiheena on nuoren mielen hyvinvointi.

Hän on Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori ja Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueen ylilääkäri. Hän on sekä tutkimustyössään että käytännön lääkärinä erityisen kiinnostunut mielenterveyden rakentumisesta ja mielenterveyden häiriöiden ilmenemisestä nuoruusiän kehityksen aikana ja toisaalta häiriöiden vaikutuksesta nuoruusiän kehityksen etenemiseen.

Nuori mieli somessa -luennon 31.3. pitää Esa Linna. Hän on viiden lapsen isä, viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja. Linnan uraan kuuluu myös 20 vuotta nuorisotyötä sekä lähes 15 vuotta pelijournalismia. Hän kuuluu Pelikasvattajien verkostoon ja on osallistunut myös Pelikasvattajan käsikirja 2 -kirjan kirjoittamiseen.

Luennot mahdollistaa Telilän Sähkötyö Oy:n lahjoitus lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen Huittisissa ja Sastamalassa.

”Aikaa osallistumiseen menee vähän, apu voi olla kuitenkin merkittävä omien oivaltamisten kautta. Jari Andersson”

Sylvään koulun rehtori Jari Andersson toteaa tiedotteessa: ”Apua on tarjolla enemmän, kuin koskaan, mutta mikään ei riitä. Osa nuorista on myös autettu siten väärin, etteivät nuoren jalat kanna missään tilanteessa, ei ole kykyä selvitä vähäisimmistäkään normaalin elämän vastaleista. Siksi on lähdetty etsimään vanhemmille vahvistusta oman kasvatustyön tueksi ja siksi tämä erittäin helposti saavutettava luentosarja on järjestetty. Aikaa osallistumiseen menee vähän, apu voi olla kuitenkin merkittävä omien oivaltamisten kautta.”

Johtava nuorisotyönohjaaja Salme Kuukka Sastamalan seurakunnasta sanoo, että ”aikuisen tehtävänä on toimia tukevana seinänä, jota vasten nuori voi koetella voimiaan ja oppia omia keinoja selviytyä elämässään”.

Tukitalon hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta muistuttaa, että aikuinen voi huolehtia jaksamisestaan puhumalla toisen aikuisen kanssa. ”Yksin pähkäilemällä ajatuksilla on taipumus kiertää kehää, kun taas yhdessä asioihin keksii yleensä parempia ratkaisuja”.

Mieli ry:n kriisipuhelimen numero on 09 2525 0111 Apua saa maksutta myös www.yrittajankriisikeskus.fi sekä Tukinet.net-verkkopalvelun vertaisryhmistä ja tukihenkilöiltä.

Vahvista voimavarojasi itsellesi sopivalla tavalla

Älä jää yksin. Keskustele toisten kanssa. Keskustelu ja kokemusten vertailu kannattaa etenkin sellaisten ihmisten kanssa, jotka auttavat rauhoittumaan ja etsimään vaikeuksiin ratkaisuja.

Rauhoita mieltäsi eri tavoin. Joskus on hyvä olla tekemättä mitään, ja vain olla. Apua mielen rauhoittamiseen saa muun muassa luonnossa liikkumalla. Myös erilaisia rentoutumisharjoituksia kannattaa kokeilla.

Hyväksy omat hankalat tunteet ja epävarmuus.

Myötätuntoisen asenteen kehittäminen itseä ja toisia kohtaan poikkeuksellisessa tilanteessa on eräs viisaimmista asioista, mitä voi opetella. Hyväksyttävä on myös epävarmuus siitä, miten pitkään tilanne jatkuu.

Noudata säännöllisiä arjen rutiineja.

Konkreettiset asiat, kuten säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja muut tavalliset arkitoimet auttavat pysymään kiinni arjessa. Ulkoile ja liiku. Vältä päihteitä.

Jos on neuvoton olo, hengähdä syvään ja ota tuumaustauko. Tee erityisesti asioita, joista saat hyötyä ja mielihyvää. Pidä tarvittaessa taukoa sosiaalisen median ja uutisten seuraamisesta, jos se lisää ahdistusta ja huolta.

On myös hyvä muistaa, että apua on tarjolla. Jos tuntuu, että arkiset neuvot eivät auta, ahdistus kasvaa liian suureksi, huoli sumentaa näköalat ja vie voimat, hae keskusteluapua ystäviltä tai kriisipalveluista.

Lähde: Mieli tukitalo

Tapahtumatiedot

Nuoren mielen hyvinvointi -verkkoluento to 24.3. klo 18-19

Nuori mieli somessa -verkkoluento to 31.3. klo 18-19

Luennot saatavilla verkossa kolmen viikon ajan, linkki löytyy muun muassa tukitalo.com-sivulta

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa