Ladataan ilmoitusta

Muumit seikkailevat Kani-Mummun peltipurkeissakin

Kirjaston vitriineissä osa keräilyaarteista.

Aija-Riitta Lehtimäen lempimukin kuvassa on Muumimamma retkireppunsa kanssa. –Mamma on vähän samanlainen kuin minäkin, toteaa Lehtimäki, jonka muumi-aiheisista purkeista on koottu näyttely Äetsän kirjastoon. Kuva: Sari Mäkelä
Aija-Riitta Lehtimäen lempimukin kuvassa on Muumimamma retkireppunsa kanssa. –Mamma on vähän samanlainen kuin minäkin, toteaa Lehtimäki, jonka muumi-aiheisista purkeista on koottu näyttely Äetsän kirjastoon. Kuva: Sari Mäkelä
Sari Mäkelä

Lastenlapsilta Kani-Mummun arvonimen saanutta Aija-Riitta Lehtimäkeä voisi kutsua myös vaikkapa muumimummuksi, siksipä paljon Muumi-aiheisia astioita, tauluja ja kirjoja hänelle on kotiin kertynyt.

–Olen vähän niin kuin orava. Sellainen keräilijäluonne, kertoo Lehtimäki nauraen.

Äetsän kirjaston vitriininäyttelyyn hän on laittanut esille osan Muumi-aiheisista purkeistaan. Peltipurkit ovat Lehtimäen mielestä käteviä käyttää keittiössä, ei pelkästään kauniita katsella hyllyllä.

–Kaakaota säilytän muumitalon näköisessä purkissa ja kauraryynitkin ovat purkissa. Isännän ja minun teepusseillakin ovat omat purkkinsa, kranttuja kun ollaan.

–Keittiön pöydällä on aina muumipurkki, jossa on pipareita lastenlapsia ja muita vieraita varten.

Muumit seikkailevat joka puolella Lehtimäen kotia – lukemattomassa määrässä mukeja, lautasissa, kannuissa, tauluissa, termospullossa, kirjoissa, yöpaidassa, sukissa, petivaatteissa, kynttilöissä…

Ensimmäiset muuminsa Lehtimäki hankki jo 1980-luvun lopulla.

–Niihin aikoihin katselin paljon Muumi-elokuvia selkäpäin. Lapset katselivat muumeja telkkarista ja minä silitin vaatteita tai tein jotain muuta usein siinä samalla selkä televisioon päin.

–Muumit ovat meidän perheen juttu. Mikään pakko pakko minun ei ole muumeja saada, mutta ostan, jos rahaa sattuu olemaan. Uuden mukin kyllä ostan aina heti, kun sellainen ilmestyy. Lapset ja lapsenlapsetkin tuovat joskus Muumi-aiheisia tuliaisia, kertoo Lehtimäki ja miettii, että ehkä seuraava hankinta on uusin kahvipurkki.

s_kanimummu3.JPG
Näyttelyn vanhin purkki on sininen. Lehtimäki löysi sen postilaatikostaan, jonne ystävä sen oli hänelle jättänyt.

Aija-Riitta Lehtimäki on kerännyt myös erilaisia tonttuja 50-luvun lopulta lähtien. Tonttuja on viitisen sataa.

–Kuulun myös partiokeräilijöihin eli kerään partiotoiminnasta lähinnä kokemuksia. Yli 40 vuotta partiossa toimineena kuuden vuoden välein järjestettävistä suurleireistäkin on jäänyt käymättä vain ensimmäinen. Lisäksi käyn piirileireillä ja oman lippukunnan leireillä. Leireillä olen usein keittiö- tai huoltopuolella, Lehtimäki kertoo.

–En ole laskenut kuinka monta lettua olen partiotapahtumissa paistanut. Mutta monta, kertoo Lehtimäki, jonka partionimikin on Kani-Mummu.

Emalinen muumimuki on Lehtimäellä aina mukana myös partion retkillä.

s_Kanimummu2.JPG
Kani-Mummulla on aina keksipurkki keittiön pöydällä lapsenlapsia varten.

Tapahtumatiedot

Muumipurkkinäyttely Äetsän kirjastossa lokakuun loppuun asti.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa