Ladataan ilmoitusta

Kirkko, bordelli, sateenkaaritalo... – Ystäyyden kylään mahtuu elämän koko kirjo

–Tätä oli hauska tehdä. Tässä on kaikki elementit, maa ja ruoho, kukat ja taivas, esittelee Riitta Härkälä teosta, joka on tehty lankatupsuista munakennoista. Kuva: Marja-Liisa Hakanen
–Tätä oli hauska tehdä. Tässä on kaikki elementit, maa ja ruoho, kukat ja taivas, esittelee Riitta Härkälä teosta, joka on tehty lankatupsuista munakennoista. Kuva: Marja-Liisa Hakanen
Minna Karru

Takatikkiläiset huomasivat internetistä Ystävien kylä -nimisen käsityökokonaisuuden. He veivät kuitenkin ideaa eteenpäin.

–Teimme Ystävyyden kylän, joka ei ole pelkästään ystävien kylä, kertoo huittislaisen Takatikin vetäjä Riitta Härkälä.

–Ystävyyden kylässä jokainen saa olla oma itsensä ja pitää omat mielipiteensä. Rikollisuus on kielletty. Toisille ei saa tuottaa vahinkoa. Ystävyyden kylässä ei leikata tienvarsikukkia. Autot kulkevat pienillä nopeuksilla, jotta peurat ja muut eläimet pääsevät alta pois.

Härkälän maanpäälliseksi paratiisiksi kutsumaan Ystävyyden kylään taloja virkkasi Irjanpirtin kässäporukka ja Saviojan-Rinteenmaan sukkapiiri.

–Monen kymmenen virkatun ja kovetetun talon joukosta löytyy esimerkiksi useamman uskonnollisen seurakunnan kirkko, päiväkoti, paloasema, tanssipaikka, bordelli, kapakka, sateenkaaritalo, luostari, pikku mökkejä, koulu. Elämän koko kirjo.

h_takatikin näyttely6.JPG
Takatikin näyttelyssä on paljon virkattuja rakennuksia, muun muassa useita kirkkoja. Vasemmalla Huhtamon kirkko.

Irjanpirtin ikkunoihin esille tulevat kymmenet talot ovat osa Käsityön perinnepäiviä. Esillä on myös kierrätysmateriaaleista tehtyjä töitä. Virpi Siiran Tienvarsikukkia -kirjan innoittamana käsityön harrastajat ovat tehneet tukuittain tienvarsikukkia, niitä löytyy esimerkiksi sukista ja peitteistä.

Kierrätys, ekologisuus ja Takatikki kuuluvat perinteisesti vahvasti yhteen.

–Jokainen voi omalta osaltaan tehdä kestävän kehityksen hyväksi jotain. Käsityötä harrastaville kierrätysmateriaalien käyttö on helppoa.

–Puretaan neuleita, suoristetaan langat, kudotaan uudelleen. Tai virkataan mummonruutuja, joista saa tehtyä vaikka mitä. Ompelua harrastavillekin kierrättäminen on helppoa: pussilakanoista pystyy tekemään mekkoja, tunikoita, valikoima on laaja. Vanhat hyvät verhot voi ommella takiksi, Härkälä vinkkaa.

Kaikki perinnepäivillä esillä oleva ei ole kuitenkaan kierrättäen tehty. Niitä ovat islantilaisneuleet ja kirjoneulesukat.

–Jos tekee työn, johon käyttää paljon aikaa ja vaivaa, niin silloin kannattaa käyttää laadukkaita materiaaleja, Härkälä sanoo.

h_takatikin näyttely4IMG_3559.JPG
Takatikin naisten virkkaamat ja liimalla kovetetut rakennukset koristavat näyttelyssä Irjanpirtin ikkunoita.

Perinnepäivillä on tarjolla myös työnäytöksiä.

–Makrame, kirjoneulesukka, islantilaiset neuleet, tilkkutyö, virkkaus. Jotain voi jäädä pois ja jotain voi tulla lisää, Härkälä sanoo.

–Kannattaa muistaa, että ihminen oppii vanhanakin uusia taitoja. Ja mieli pysyy virkeänä. Aika kuluu samoja asioita harrastavien parissa siivillä. Taito on opittavissa, luovuus on lahja.

Ja taitoa voi käyttää toisten hyväksi. Koronakuukausien aikana takatikkiläiset esimerkiksi kutoivat sukkia yli sata paria. Niitä on lahjoitettu Kaarirantaan, seurakunnalle sekä ensi- ja turvakoteihin.

h_takatikin näyttely3.JPG
Vessapaperirullista tehtyjä kukkia, joita koristavat "hämähäkinseitit".

Tapahtumatiedot

Käsityön perinnepäivät 28.–29.8 klo 10–16 Irjanpirtillä Huittisissa, Räikänmaantie 658

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa