Ladataan ilmoitusta

Suttilan suviteatterissa Bettendo jyrää – Kiikassa häivähtää runoilija

Käpyhovin vanhin asukas Hilja-Auroora (Erja Urvikko-Vainio) seisoo pöydällä ja lausuu runoa. Kuvat: Anette Kylä-Liuhala
Käpyhovin vanhin asukas Hilja-Auroora (Erja Urvikko-Vainio) seisoo pöydällä ja lausuu runoa. Kuvat: Anette Kylä-Liuhala
Minna Karru

Teatteri Hirvenpään tämän kesän julisteessa liehuu punainen lippu. Ohjaaja Marko Saario sen taisteluhenkisyyden siihen halusi, mutta…

–On kesäteatterissamme silti kyse komediasta, eikä synkistelystä. On herkullisia hahmoja ja hauskoja sattumuksia, kun Bettendo yrittää jyrätä, hän vakuuttaa.

teatterihirvenpää224.jpg
Larsson (Sanni Ruusunen, takana) Bettendosta yrittää ostaa palvelutaloa johtaja Ilonalta (Eija Rantamäki, oik.). Tilannetta seuraavat hoitaja Kikka (Pirita Aalto-Aaltonen, istumassa ja asukas Irmeli (Hanna Uusi-Rantala, vas.).

Suttilan suviteatterissa Huittisissa ja yhden kerran Vampulan Metsäpirtillä esitetään näytelmä Käpyhovi taistelee.

Käsikirjoittaja Heikki Lund kertoo naytelmat.fi-verkkosivulla: ”Näytelmässä kansainvälinen pörssiyhtiö on tekemässä ostotarjousta eli kaappaamassa Käpyhovin. Pohjalla kulkee jälleen totisia kysymyksiä: ovatko vanhukset heittopusseja, onko heillä ihmisarvoa? eikö kukaan välitä?”

Lund toteaa myös: ”Nykyään ulkoistetaan ja yksityistetään innokkaasti. Joskus tuntuu, että lapsi menee pesuveden mukana. Tehokkuus ja kustannussäästöt, joskus myös puhdas voiton tavoittelu, menevät hyvinvoinnin edelle. Se ei ole sääntö, mutta ei poikkeuskaan.”

teatterihirvenpää223.jpg
Jenna Vasamaa (vas.) ja Marianne Niemi ohjaavat jumppaa palvelutalossa.
teatterihirvenpää22.jpg
Teatteri Hirvenpään tämän kesän näytelmässä esiintyvät Niko Salonen, Seija Tihumäki, Asko Hosike, Erja Urvikko-Vainio, Jukka Ruskeeahde, Hanna Uusi-Rantala, Pirita Aalto-Aaltonen (istumassa), Sanni Ruusunen (takana) ja Eija Rantamäki.

Teatteri Hirvenpää palasi kesäksi Suttilaan neljän Metsäpirtti-vuoden jälkeen. Saarion Suttila-ohjauksista on vielä enemmän aikaa.

–Aika tunteikas hetki oli, kun vuosien jälkeen palasin Suttilan suviteatteriin. Mennet jutut vyöryivät ylitseni. Uuden tekoon ryhdyttiin kuitenkin ripeästi, paikka kun oli entuudestaan tuttu.

Hirvenpääläiseen kesätapaan näytelmässä mennään kepeys edellä.

–Mutta on näytelmässä silti totta toinen puoli. Hyvinkin voi käydä niin, että kun näytelmän katsomossa ensin hekottaa jollekin sattumukselle, niin sitten myöhemmin kotona voi havahtua siihen mitä olikaan kevyen pinnan alla.

Päivitetty lisäämällä kuva kelo 12.52. Päivitetty toisen kerran 21.6. lisäämällä kuvia.

Kiikassa Sarkia liikuttaa

rtt.jpg
Kannarin kansakoululta alkava R.T.T.:n esitys päätyy Sarkia-näyttämölle, tässä kuvassa ollaan vielä harjoituksissa.

Kiikassa Romulan Taiteellinen Teatteri esittää heinäkuussa Sarkia-häivähdyksiä.

Kohtaukset on käsikirjoittanut Panu Rajala. Ohjaus on Kati Juurikan ja Jaakko Karjulan.

Sarkia-häivähdyksiä on tutkimusmatka runoilija Kaarlo Sarkian elämään. Kiikassa Kalle Suliniksi syntyneen runoilijan syntymästä on tänä vuonna kulunut 120 vuotta.

–Yhteistyössä Sarkia-seuran ja Sastamalan opiston kanssa sukellamme Sarkian teksteihin ja elämään. Katsoja saa tietoa ja tulkintaa herkän Kaarlon tarinasta ja runoista, opastuksen, kohtauksia ja runokuvia, Juurikka selittää.

RTT on Sastamalan opiston teatteritaiteen kummiteatteri ja lavalla nähdään siis myös teatteriopiskelijoita. Esitys alkaa Marja Koukun laatimalla opastuksella runoilijan elämänvaiheisiin kulkien runoilijan opinahjon pihasta, Kannarin kansakoululta (Meijerinahde 1) pitkin syntymäseudun maisemaa päätyen Sarkia-näyttämölle (

Kiikkapääntie 44), jossa esitetään runoja ja kirjailija Panu Rajalan käsikirjoittamien Sarkia-näytelmien (Kahlittu, Velka elämälle ja Unen kaivo) kohtauksia kaikenikäisten esiintyjien tulkitsemina.

Esityksen aikana oppaan kanssa kuljettava matka on noin puoli kilometriä, osittain asfaltti- ja osittain hiekkapäällysteistä tietä. Kuljettaessa Sarkian vaiheet punoutuvat Kiikan jokimaisemaan.

–Sarkia koki toiseutta ja ulkopuolisuutta aikanaan, ja ne tunteet ovat ajattomia. Runoista kumpuaa vahvan kokijan haavoittuvuus ja oman maailman kauneus. Nämä tunteet voimme jakaa vahvasti myös tänään, Juurikka sanoo.

Ensi-ilta on 1. heinäkuuta. Esityksiä on seitsemän, viimeinen 10. heinäkuuta. Yksi esityksistä on iltayhdeltätoista alkava yönäytös.

Päivitetty klo 12.52 vaihtamalla kuva.

Tapahtumatiedot

Teatteri Hirvenpään Käpyhovi taistelee Suttilassa 28.6.–5.8 sekä Vampulan Metsäpirtillä 9.7. Katso kellonajat täältä.

R.T.T::n Sarkia-häivähdyksiä Kiikassa 1.–10.7. Katso kellonajat täältä.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa