Ladataan ilmoitusta

Viipurin Evakko ja muita perinnepelakuita Keikyässä

Viipurin evakko. Kuva: Keikyän kotiseutumuseo
Viipurin evakko. Kuva: Keikyän kotiseutumuseo

Keikyän Kotiseutumuseossa on nyt nähtävillä perinnepelargoneja esittelevä pienoisnäyttely. Pelargonit ovat olleet tärkeä osa suomalaista puutarhakulttuuria.

–Pienoisnäyttelyssämme ovat muiden muassa mukana Kauvatsalle kulkeutunut Viipurin Evakko sekä nykyisen Sastamalan alueelta Carolina Tyrväältä ja Helvi Houhajärveltä, kertoo puheenjohtaja Heli Vinha Keikyän Museo- ja kotiseutuyhdistyksen tiedotteessa.

Kasvien kutsumanimet eivät ole virallisia lajikenimiä, vaan niille annettuja kantanimiä. Usein nimet viittaavat kasvattajaan, taloon tai kylään, josta kasvi on lähtöisin. Luonnonvarakeskus on toimittanut perinnepelargoneja paikallismuseoihin ja muihin kohteisiin. Keikyän Kotiseutumuseon näyttely on ainoa Pirkanmaalla.

Pelargonit ovat säilyneet Suomessa erityisesti maalla asuneiden naisten ansiosta. Niitä on vaihdettu ja ne ovat kulkeneet mukana suvuista ystäville ja paikkakunnalta toiselle. Talvettamiseen oli maaseudulla usein hyvät olosuhteet, kuten viileät huonetilat tai kuistit ja navetat.

–Ajatuksena on, että pelargonit ilahduttavat museolla tulevinakin kesinä. Toivomme onnistunutta talvettamista, Vinha toteaa.

Museon pienoisnäyttelyihin on nostettu esiin myös vanhoja valokuvia Keikyästä, Äetsän voimalaitoksesta ja Keikyän meijeristä.

Tapahtumatiedot

Pienoisnäyttelyt Keikyän kotiseutumuseossa sunnuntaisin 19.6.–14.8. klo 13–16. Koko perheen Perinnepäivä su 21.8. klo 12–16, Museontie 14, Sastamala.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa