Käsillä hoivataan. Käsillä tehdään töitä. Käsillä hyväillään. Käsillä osoitetaan asioita.
–Ja paljon muuta. Kädet ovat todella tärkeät, ajattelee keikyäläinen Irmeli Vähämäki. Hän onkin nostanut Huittisten pääkirjastoon Oon vielä täällä, kädet kertovat -näyttelyn.
–Käsissä näkyvät eletty elämä ja kokemukset. Kädet ovat tietyllä tavalla rehellisemmät kuin kasvot.
Käsiä Vähämäki kuvasi muistisairaiden hoitokodissa Tupahoivassa Sastamalan Vammalassa.
–Olin taustalla mukana heidän arjessaan, nappasin kuvia tavallisista askareista. Yhtään käsiparia ei ole erityisesti kuvia varten aseteltu.
Vähämäki on psykoterapeutti, joka opiskeli vastikään valokuvaterapian menetelmäohjaajaksi Muurlan opistossa. Käsistä otetut valokuvat ovat osa hänen opinnäytetyötään.
–Valokuva on peili, jolla on muisti, hän sanoo.
Näyttelyllään Vähämäki haluaa pysäyttää ihmiset kuvan äärelle miettimään ikäihmisten, muistisairaidenkin, elämänviisautta ja kokemuksia. Kun käsikuvat viime vuonna olivat esillä Sastamalan pääkirjastossa, hän sai kuulla koskettavia tarinoita. Kuvista nousi katsojien mieleen muistoja ja tunteita.
Vähämäki puhuu arvostavasta kohtaamisesta, oleellisen huomaamisesta.
–Muistisairaiden kohdalla käy joskus niin, että ihminen katoaa sairauden taakse.
Valokuvaterapiassa tutkitaan asiakkaiden omia kuvia, terapeutin asiakkaastaan ottamia kuvia. Siinä voidaan käyttää myös valmiita kuvakorttisarjoja.
–Valokuvan hyödyntäminen psykoterapeuttisessa työssä avaa uusia ulottuvuuksia ja tuo toi uutta syvyyttä ihmisten auttamiseen. Valokuva toimii voimallisesti, Vähämäki sanoo.
Tapahtumatiedot
Valokuvanäyttely Huittisten pääkirjastossa 29.1. asti