Ladataan ilmoitusta

Olematon kudelma on kohtauksia RTT:n 40 vuoden taipaleelta

–Näytelmässä mennään reippaasti tunnelmasta toiseen. Tekeminen on riehakasta, sanoo Kati Juurikka.

Romulan Taiteellisen Teatterin kesänäytelmän harjoituksissa Ronja Wickström ja Pauli Kylväjä, joka esittää kuningasta kohtauksessa Kuningas kuolee (Eugene Ionesco). Kuvat: Tiltu Lahtivirta
Romulan Taiteellisen Teatterin kesänäytelmän harjoituksissa Ronja Wickström ja Pauli Kylväjä, joka esittää kuningasta kohtauksessa Kuningas kuolee (Eugene Ionesco). Kuvat: Tiltu Lahtivirta
Sari Mäkelä

Romulan Taiteellinen Teatteri juhlii tänä vuonna 40:ää rohkeaa teatterivuottaan. Sastamalan Kiikassa toimiva RTT tunnetaan vaikuttavista, vauhdikkaista ja yllättävistä esityksistään, ja sellainen on luvassa myös juhlavuoden kesänäytöksenä.

Näytelmän nimi Olematon kudelma on suora lainaus William Shakespearen Myrsky-kirjasta.

Näytelmän toinen ohjaaja Kati Juurikka kertoo, että nimellä halutaan kunnioittaa Shakespearea, jonka teksteihin on pohjautunut jopa kahdeksan RTT:n näytelmää.

Nimi on osuva myös siksi, että nyt teatteri marssittaa esityksessä 40 vuoden ajalta eri näytelmistään keskeisiä kohtauksia lavalle. Ne ”lyödään” surrealistikseksi, epätodelliseksi kudelmaksi menemällä tunnelmasta toiseen.

–Näytelmässä liikutaan reippaasti tunnelmasta toiseen, kuolemaa seuraa rakkaus tahi vallanhimo, kepeää ilakointia seuraa murheen alho. Tekeminen on riehakasta, sanoo Juurikka.

–Haluamme kunnioittaa teatterimme pitkää ja rohkeaa otetta, ja sitä, että nuoret ovat tasavertaisina lavalla aikuisten kanssa. Kierrätämme rooleja niin, että kohtauksen tekee seuraava sukupolvi. Vain muutamassa kohtauksessa on sama näyttelijä, joka esitti sen vuosia aiemmin.

s_RTT4x_rajattu.jpg
Lorenzo, Santeri Mäensivu (vas.) ja Gianni, Miikka Yli-Hongisto pohtivat kilpikonnien parittelua ja teen keittämisen saloja kohtauksessa näytelmästä Julian varjossa (Sharman McDonald).

Juurikka lupaa, että esitys on vauhdikas. Mitään kohtausta ei esitetä samanlaisena kuin se aikanaan on esitetty.

–Mutta se on näyttelijöille myös hirveän vaativa. Mukana on 19 näyttelijää, joista moni tekee monta roolia. Näytelmässä nähdään myös useita uusia näyttelijöitä isolla lavalla. Näyttelijöiden ikähaitari on 13–54 vuotta.

Näytelmän toisena ohjaajana on Jaakko Karjula, joka Juurikan tapaan on ammatiltaan kuvataiteilija. Molemmat opettavat myös teatteritaiteen perusopetuksessa.

–Me olemme molemmat myös rooleissa lavalla. Näytelmää on koostettu yhdessä keskustellen koko teatteriryhmän kanssa.

Olemattoman kudelman ensi-ilta Sarkia-näyttämöllä Sastamalan Kiikassa on perjantaina 28. heinäkuuta. Näytöksiä on kaikkiaan seitsemän, joista viimeinen on yönäytöksenä 5. elokuuta.

s_RTT1x.jpg
Kuningas Pauli Kylväjä ei suostu luopumaan vallastaan, vieressä kuningatar Marguerite, Friida Lahtivirta. Kohtaus on Kuningas kuolee -näytelmästä.

Romulan Taiteellisen Teatterin ensimmäinen vuosi pyöri vuonna 1982 perustetun Äetsän Tykki ja Romu -nimen alla. Ensimmäinen ensi-ilta Vihreän saaren sankari (J.M. Sygne/ ohjaajana Kaarina Karjula) tehtiin jo seuraavana vuonna Romulan Taiteellisen Teatterin nimellä.

40 vuoden aikana RTT:n ohjelmistossa on ollut viitisenkymmentä isompaa näytelmää.

Juttu on julkaistu aiemmin Lauttakylä-lehden kesälehdessä ja verkossa 9.6.

s_RTT2x.jpg
Kuningasta viedään. Kantajina Friida Lahtivirta ja Aata Jukarainen.

tapahtumatiedot

RTT40 – Olematon kudelma Sarkia-näyttämöllä, Kiikkapääntie 44, Sastamalan Kiikka.

Esityksiä la 5.8. asti

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa