Tavallisuus. Arkisuus. Läsnäoleminen. Ajan antaminen. Luottamus.
Ne ovat avainsanoja MLL:n Satakunnan vapaaehtoisten toiminnassa. Täysi-ikäisiä vapaaehtoisia koulutetaan Huittisissa tammikuun kolmantena viikonloppuna.
Koulutukseen osallistumisella ei vielä sitoudu itse toimintaan.
–Vapaaehtoisia haetaan esimerkiksi kaveriksi urheiluun, jutteluun, kalareissuille, retkille, leikkipuiston arkisiin askareisiin, koordinaattori Janina Hillman listaa.
MLL:n vapaaehtoiset aikuiskaverit tukevat lasta tai nuorta tapaamisilla muutaman tunnin kerrallaan pari kertaa kuukaudessa. Perhekummit tapaavat koko perhettä perheen kotona muutaman kerran kuukaudessa ja tekevät perheen kanssa arkisia asioita.
Tukiperhe tarjoaa kotonaan lapselle tai nuorelle yhden viikonlopun kuukaudessa.
–Ei mitään ”sirkushuveja”, vaan ihan tavallisia askareita, arkista elämää, palvelukoordinaattori Matleena Niekka sanoo.
–Ja vaikka toiminnan nimi on tukiperhe, mukaan voi tulla pariskuntana, yksittäisenä ihmisenä, ja vaikka isovanhempi-ikäisenä. Toimintaa voisikin kutsua varamummolaksi tai varakummilaksi, Niekka sanoo.
Maahanmuuttajaäidin ystävät ovat suomea puhuvia naisia, jotka tukevat maahan muuttaneen äidin kotoutumista ja kielenoppimista arkisissa ympyröissä.
Lukumummit ja -vaarit käyvät kouluilla lukemassa ja keskustelemassa luetusta lisätukea tarvitsevien oppilaiden kanssa.
LUE MYÖS Lukumummi auttaa, kun lukeminen ei vielä oikein suju
MLL:n Satakunnan piirissä uusin vapaaehtoistyön muoto on eroluotsi-toiminta.
–Vanhempana eron kokenut ihminen voi tarjota aikaa ja vertaistukea juuri eronneelle vanhemmalle ja samalla luoda uskoa erotilanteesta selviytymiseen, projektipäällikkö Satu Katila toteaa.
Näistä kaikista muodoista puhutaan Huittisten koulutuksessa.
–Useasti on käynyt niin, että ihminen on tullut koulutukseen jonkun tietyn muodon takia, ja sitten onkin huomannut, että joku toinen tapa onkin enemmän oma juttu, Katila sanoo.
”Joskus käy niin, että vapaaehtoistoiminnasta alkanut suhde muuttuu ihmissuhteeksi.”
Kolmikon mukaan koulutuksessa yksi tärkeä asia on myös saada ihminen itse näkemään omat arkielämän lahjakkuutensa.
–Satakuntalainenhan sanoo helposti, että en minä mitään osaa. Sitten kun kysyy mitä ihminen arjessaan tekee, hän luettelee askartelut, neulomiset, kutomiset ja vaikka mitä, Niekka sanoo.
–Juuri tuollaisista arjen tekemisestähän tässä on kyse. Usealle lapselle ja nuorelle vaikka ruuanlaitto tai leipominen voivat olla asioita, joita he eivät juurikaan ole tehneet. Tekemistä enemmän kyse on yhdessäolemisesta ja läsnäolemisesta.
–Ihmiselle itselleen joku tekeminen voi olla itsestään selvä arkipäiväisyys, mutta toiselle se voi olla ihan erityinen juttu. Vaikka saunominen, Hillman toteaa.
–Lapsen ja nuorten toiveet eivät aina ole isoja, yksikin kalakaveria kaivannut lapsi esitti toiveen yhden kalan onkimisesta. Se toive täyttyi jo ensimmäisellä kerralla, mutta yhteyttä on pidetty sen jälkeenkin, Niekka kertoo.
”Koulutuksessa yksi tärkeä asia on myös saada ihminen itse näkemään omat arkielämän lahjakkuutensa.”
Koulutuksessa kuunnellaan tarkalla korvalla myös tulevan vapaaehtoisen ajatuksia.
–Saa ja pitää sanoa. Voi esimerkiksi ottaa kantaa siihen, tahtooko kaverin omalta paikkakunnalta tai naapurikunnasta, Katila sanoo.
–Mitä enemmän me tiedämme vapaaehtoisista sitä paremmin me pystymme yhdistämään tukijan ja tuettavan. Eli emme kysy asioita udellaksemme, vaan sopivan parin löytämiseksi, Niekka toteaa.
Kun koulutuksen, haastattelun ja perehdytyksen jälkeen ihminen sitoutuu vapaaehtoistoimintaan, toive on, että toiminnassa ollaan mukana ainakin vuosi.
–Elämäntilanteet tietysti voivat muuttua, mutta periaatteessa puhumme vuodesta, Niekka toteaa.
–Joskus käy sitten niinkin, että vapaaehtoistoiminnasta alkanut suhde muuttuu ihmissuhteeksi, ystävyydeksi. Ja se on ihannetilanne, olemme onnellisia, jos olemme onnistuneet saattamaan ihmisiä yhteen, Katila sanoo.
LUE MYÖS Suklaata, päiväunia ja metsää parempaa – toisten auttaminen
LUE MYÖS Seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa on tilaa ja paikkoja kaikille
Tapahtumatiedot
Vapaaehtoisten koulutus la 21.1. ja su 22.1. klo 10–16 Huittisten kaupungintalon valtuustosalissa, ilmoittautuminen MLL:n Satakunnan piiriin 13.1. mennessä