Värjäys luonnonväreillä on taitojärjestön vuoden käsityötekniikka.
–Kotimaisten kasvien käyttö värjäyksessä antaa tilaisuuden nauttia luonnosta, tutustua kasveihin ja jopa vaikuttaa vieraslajien hävittämiseen. Värjäri voi osallistua lupiinin hävitystyöhön ja nauttia kasvin luovuttamista värisävyistä. Keittiön biojätteen käyttö värjäyksessä on tapa hyödyntää kasvikset vielä kerran ennen kompostointia, selittää tiedotteessa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.
–Ekologisempien ja eettisempien tuotteiden valmistaminen edellyttää kestävämpiä ratkaisuja myös värjäykseen. Valitsemalla myrkyttömät väriaineet osaksi omaa käsityön tekemistä, voi samalla iloita sekä kasvivärjäyksen uniikeista värjäystuloksista että edistää vastuullisempaa tapaa valmistaa tuotteita”, Hyytiäinen toteaa.
Käsityöperjantaina Huittisten taitokeskuksessa ja käsityölauantaina Sastamalan taitokeskuksessa opastetaan, että luonnonväreillä värjäyksen voi aloittaa talvellakin, jos ottaa käyttöön kotikeittiön biojätteet. Biojätteillä aiemmin täytetyt värjäyspurkit avataan tapahtumassa, jolloin selviää minkä värisiä lankoja purkista paljastuu.
Tapahtumissa esitellään myös itsekovettuvasta savesta tehtäviä purnukoita ja amppeleita.
Tapahtumatiedot
Käsityöperjantai pe 18.3. klo 10–17 Huittisten taitokeskuksessa, Risto Rytin katu 25
Käsityölauantai la 19.3. klo 10–14 Sastamalan taitokeskuksessa, Asemakatu 1
Värjäyspurkit avataan molemmissa paikoissa klo 11 ja 13