Satakuntalaisuutta vaaliva kuvanveistäjä Emil Cedercreutz oli tunnettu sirkuksen ystävä. Tämän kesän näyttelyissä hänen nimeään kantavassa museossa Harjavallassa ovatkin esillä niin sirkus kuin satakuntalaisuuskin. Sirkusnäyttely täyttää suuren näyttelytilan, mutta satakuntalaisen mielenmaiseman äärelle johdattaa osaltaan museon kahvioon sijoitettu hiili- ja akvarellitöiden näyttely nimeltään Katse kantaa. Työt ovat pitkän uran teologian tutkijana tehneen Yrjö Talan käsialaa.
–Teosten lähtökohta on Satakunnan luonnossa. Vaikka töissä on kuvattu maisemia, ne ovat ennemminkin mielikuvia maisemista kuin varsinaisesti esittäviä, Tala avaa.
Tala kertoo, että maalaukset ovat kummunneet hänen lapsuudenmaisemistaan.
–Olen syntyjäni Kiikasta ja mieleltäni satakuntalainen. Teokset ovat oikeastaan kummunneet hyvin pieneltä alueelta synnyinkotini ympäristöstä.
Yrjö Tala nostaa esiin hiilityön, nimeltään Kuningas ja kuningatar.
–Tähän työhön olen saanut innoituksen Paneliassa sijaitsevasta pronssiaikaisesta muinaisjäänteestä, hautaröykkiöstä, johon kuuleman mukaan olisi haudattu kuningas ja kuningatar. Se on ehkä kaukaisin paikka Kiikasta katsoen, josta löytyy teos tästä näyttelystä.
Teoksessa kaksi puuta kietoutuu toisiinsa.
–Tällaisen mielikuvan paikka jätti minuun. Ei paikanpäältä varmastikaan löydy kahta tuollaista puuta, jos joku menisi vertaamaan teosta maisemaan.
Toinen teos, jonka Tala nostaa esiin on nimeltään Kivi.
–Olen kulkenut paljon Kiikan vapaa-ajan asunnon ja Tampereen kodin väliä, ja katsellut vuosikausia eräällä pellolla olevaa kiveä. Yhtenä päivänä sitten ihan pysäytin autonkin ja kävin katsomassa sitä läheltä.
Sitten kivi ilmestyi paperille.
Kaikki näyttelyn teokset ovat syntyneet aivan muutaman vuoden sisällä.
–Olin nuorena kiinnostunut kuvataiteesta ja harrastin sitä. Nyt olen palannut sen äärelle.
Tala kertoo olevansa kädenjälkensä suhteen kriittinen.
–Välillä tuskastelen vaimolle, ettei tästä tule mitään, kun kaikki työt menevät roskikseen. Akvarellien tekeminen on siitä haastavaa, että niitä ei juuri voi korjailla jälkeenpäin. Hiilitöitä jonkin verran tietysti voi.
–Kun näyttelyitä pystytettiin, poikkesivat sirkusnäyttelyn kokoajat katsomassa teoksiani. He hämmästelivät sitä, ettei niissä näy uskonnollisuutta, Yrjö Tala kertoo.
Talan mukaan uskonnollisuus on kuitenkin tavallaan teosten taustalla, koska se on osa häntä itseään, Yrjö Talaa, joka luovan prosessin kautta on kuvannut satakuntalaista luontoa.
–Toivottavasti nämä työt eivät ainakaan ole uskonnon vastaisia, totesin näille henkilöille. En kuitenkaan halua nostaa asioita tikun nokkaan tai tyrkyttää kenellekään mitään.
Katse kantaa-näyttely näyttelyssä Emil Cedercreutzin museon kahvilassa 3. syyskuuta saakka. Yrjö Tala on tavattavissa näyttelytilassa 23. heinäkuuta ja 20. elokuuta klo 12-15.