Ladataan ilmoitusta

Utelias jättää jälkiä rikospaikalle

Huittislaissyntyinen Kaino Wennerstrand esittäytyy Hunajanjyvä-tapahtumassa Kauttualla konsertin lisäksi myös näyttelyssä. Esillä on kaksi digitaalista valokuvaa, joista toinen on tämä Mimesis. Lisäksi esillä on 10-minuuttinen video, jossa taiteilija itse puhuu väsyneenä ihmisenä.
Huittislaissyntyinen Kaino Wennerstrand esittäytyy Hunajanjyvä-tapahtumassa Kauttualla konsertin lisäksi myös näyttelyssä. Esillä on kaksi digitaalista valokuvaa, joista toinen on tämä Mimesis. Lisäksi esillä on 10-minuuttinen video, jossa taiteilija itse puhuu väsyneenä ihmisenä.
Minna Karru

Kauneudesta puhutaan taiteen yhteydessä tuskin ollenkaan, sanoo huittislaissyntyinen taiteilija Kaino Wennerstrand.

–Kauneus on kuitenkin yksi elämää antava voima.

Wennerstrandille kauneus ei ole sievää pintaa, vaan jotain ristiriitaista. Se löytyy esimerkiksi hetkestä, jolloin hän kuunteli muistitautia potevan isänsä kanssa isän nuoruuden musiikkia, Pink Floydia ja Led Zeppeliniä.

–Välillä isän käsi vielä haki rytmiä. Se oli ristiriitainen tilanne, sairauden takia haikea, mutta myös lohduttava.

Joskus kauneus lyö Wennerstrandin konkreettisesti polvilleen näyttelyssä, tai laittaa itkemään. Vaikutuksen kesto vaihtelee.

–Minun mielestäni on hiilarikauneutta ja kuitupitoista kauneutta. Hiilarikauneuden vaikutus kestää hetken, mutta kuitukauneus pitää ravittuna pitkään.

Kaino Wennerstrand - selfie.JPG
–Yleensä ihmiset ajattelevat, että rohkea on se, joka heittäytyy. Minä ajattelen kuitenkin, että rohkea on sekin, joka jää ja sitoutuu, sanoo huittislaissyntyinen taiteilija Kaino Wennerstrand.

Uskoa ja uskomusta Kirkkonummella asuva Wennerstrand pohdiskeli alkuvuonna. Kansainvälinen yhteistyöhanke Face to Faith etsi teosehdotuksia, jotka käsittelevät uskon ja uskomusten merkityksiä eurooppalaisissa yhteiskunnissa.

–Ryhdyin pohtimaan sitten niinkin seksikästä aihetta kuin EU:ta, hän sanoo.

Syntyi Fixit. Se valittiin 130 hakemuksen joukosta Anti-festivaalin tuotannoksi. Ensi vuonna esitettävässä teoksessa Wennerstrand on ohjaaja ja säveltäjä.

Hänen mielestään suomalaisten EU-uskomus on oudon mustavalkoinen.

–Se joko pelastaa meidät tuholta ja kansainväliseltä häpeältä. Tai sitten se nitistää vapaan tahdon ja kansallisvaltion.

Fixitillä Wennerstrand kannustaa laveampaan EU-ajatteluun.

–Pop-kappaleilla, selittää taiteilija, joka nykymusiikin ja nykytaiteen Hunajanjyvä-tapahtumassa Euran Kauttualla esittää Juhani Liimataisen kanssa konsertissa kokeellista musiikkia, äänimaisemaa ilman melodiaa ja rytmiä.

–No, hyvällä kertosäkeellä on ennenkin muutettu maailmaa.

”Kuitupitoinen kauneus pitää ravittuna pitkään.”

Uteliaisuus on vienyt Wennerstrandia eteenpäin. Ei hän Lauttakylän lukiosta valmistuttuaan tiennyt mitä hänestä tulee.

–Ainakaan en osannut ajatella, että taiteesta voisi tulla ammatti.

Lopulta hän kuitenkin päätyi Teatterikorkeakouluun opiskelemaan äänisuunnittelua.

–Ystävä oli aloittanut siellä vuotta aiemmin ja sanoi minulle, että sinähän olet kiinnostunut äänestä.

Sitä ennen Wennerstrand ehti opiskella monenlaista muutakin.

–Tärkeintä on vastaanottavainen mieli. Eikä koskaan tiedä milloin jotain aikaisempaa oppia tarvitsee käytännössä.

Muutaman vuoden etsikkoaika ei olekaan hänen mielestään mikään huono asia.

–Ystävien ja sukulaisten lapsille olen sanonut, että koko elämän mitassa jokunen vuosi ei ole pitkä aika.

Wennerstrand valmistui taiteen maisteriksi reilut kymmenen vuotta sitten. Vaikka hänellä edelleen on pohjaton kiinnostus ääneen ja teatterin magiaan, hänellä on ollut sekin vaihe, että eniten kiinnosti kuvataiteen tekeminen.

–Näyttelyissä on hiukan rikospaikan makua, tilaan jätetään jälkiä.

Tekijöiden ja teosten yhteenkiertymä

Huittislaissyntyinen Kaino Wennerstrand on yksi Euran Kauttualla järjestettävän Hunajanjyvän taiteilijoista. Hunajanjyvä on nykymusiikkia ja nykytaidetta vanhassa navetassa Kauttuan kylässä Eurassa sekä striimattuna internetissä.

Yhdeksi tapahtumasarjan pääajatukseksi Hunajanjyvän Facebook-sivulla nostetaan: ”Miten kannattelisimme toisiamme unohtamatta omien historioidemme painoa, kuinka toisaalta hyödyntää oman historiansa painovoima ja painaa maata muillekin virtaavammaksi?”

Näyttelyn ideoineet Eero Pulkkinen ja Erika Hirsimäki ovat kutsuneet taiteilijoiksi Hunajanjyvään Wennerstrandin lisäksi Veli Granön, Matti Harjun, Riikka Ala-Hakulan, Helena Pulkkisen, Rusto Myllylahden sekä Breakupin.

Kauttualla viime vuoden elokuusta työskennelleet Pulkkinen ja Hirsimäki toteavat kävijöille ilmaisen tapahtuman täysin taiteilijavetoiseksi.

He kertovat tiedotteessa, että eri ikäpolvien ja eri paikkakunnilla työskentelevien nykytaiteilijoiden teosten kokonaisuus rakentuu tilaksi, joka välttelee hierarkioita ja jähmeitä rooleja. Näyttelyn valo- ja tilasuunnittelu, sekä kuratointi on tekijöiden ja teosten yhteenkiertymä.

Elokuun loppuun asti kestävässä Hunajanjyvässä muusikkojen ja äänitaiteilijoiden lista on melkein parinkymmenen nimen mittainen. Wennerstrand on myös konsertoijien listalla, konsertissa hänen taiteilijaparinsa on Juhani Liimatainen.

Konsertit striimataan Hunajanjyvän Youtube-kanavalle ja niitä voi katsoa sieltä myös jälkikäteen tallenteena.

Tapahtumatiedot

Hunajanjyvä-näyttely 31.8. asti, ti-su klo 11–18 Ahlströmin kivinavetassa, Tehtaantie 35, Kauttua

Konsertti, jossa Kaino Wennestrand ja Juhani Liimatainen esiintyvät kivinavetassa 21.8. klo 19

Vapaa pääsy

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa