–Kaikki on koettu, sanoo Sataopiston rehtori Virpi Havia.
Pikku hiljaa päättyvään kansalaisopistolukukauteen on mahtunut lähiopetusten lisäksi myös monenlaisia virtuaalisia kurssikokoontumisia.
–Digiloikka oli tarkoitus tehdä muutoinkin, mutta kyllä korona-aika on sitä selkeästi vauhdittanut, sanoo Sataopiston koulutussuunnittelija Jenni Silvanto.
Isoin hyppäys oli virtuaalisen kevätnäyttelyn järjestäminen.
–Viime vuonna emme järjestäneet minkäänlaista kevätnäyttelyä. Silloin yllättävä korona-aika vain hämmästytti ja ihmetytti. Nyt oli aikaa miettiä ja ideoida. Halusimme jotain verkkoon, Havia kertoo.
Sataopiston ensimmäiseen virtuaaliseen kevätnäyttelyyn aineistoa, valokuvia, videoita ja tekstejä pyydettiin kaikilta opettajilta.
–Esillä on antia noin 70 kurssilta. Olemme positiivisesti yllättyneitä määrästä, vaikkei se olekaan kuin noin kymmenesosa kaikesta tarjonnasta, Silvanto sanoo.
–Myönteistä on sekin, että nyt näyttelyssä on mukana muitakin kuin taide- ja taitoaineiden tuotoksia, joista kevätnäyttelyt perinteisesti pääosin koostuvat, Havia jatkaa.
–Virtuaalinäyttelyssä on esimerkiksi kuvia ruokakursseista, kirjoittajapiirin tekstejä sekä musiikkiryhmien videoita, rehtori listaa.
Virtuaalinäyttelyn on koonnut Loimaalla media-alaa opiskellut huittislainen Minna Laine. Havian ja Silvannon mukaan näyttelyn tekeminen ei olisi ollut mahdollista ilman häntä.
–Olin syksyllä opiskeluihini liittyvässä harjoittelussa Huittisten kaupungin elinvoimapuolella. Kun se askare päättyi, minulle tarjoutui mahdollisuus opintojeni jatkeeksi tehdä hommia opistolle.
Virtuaalinäyttelyn lisäksi ideoitiin opettajien ystäväkirja, jonka vastauksia voi lukea opiston Facebook-sivulla.
Lue myös: Sataopisto hyvittää kurssimaksuja – Koronarajoitusten aikana kaikkia kursseja ei pystytty pitämään
”Jos minäkin yrittäisin etänä”
Viime vuoden keväällä korona-aika lopetti Sataopiston lukukauden kuin seinään.
–Syksyllä pystyttiin viimeistä viikkoa lukuun ottamatta pitämään kurssit lähiopetuksena. Tänä keväänä lähiopetukseen tuli pidempiaikaisia rajoituksia. Silloin yhä useampi opettaja ajatteli, että jos minäkin yrittäisin jonkunlaista etäopetusta. Järjestimme myös opettajille etäopetuskoulutusta, opiston rehtori Virpi Havia sanoo.
Poikkeuksen teki lapsille suunnattu opetus. Se pystyttiin paria viikkoa lukuun ottamatta järjestämään lähiopetuksena.
–Tällä hetkellä Huittisissa ja Harjavallassa on mahdollista pitää myös aikuisille viimeisiä kurssikertoja lähiopetuksena.
Havian ja muun opiston väen mielessä on kuitenkin jo uusi lukukausi. Opinto-ohjelma 2021–2022 on valmiiksi koottu.
Opiston verkkosivulle ohjelma on tulossa jo ennen juhannusta. Postilaatikkoihin ohjelma on tarkoitus jakaa elokuun ensimmäisellä viikolla.