Ladataan ilmoitusta

”Elämän keskeltä, vierestä, läpi ja aina ytimeen asti” – Honkofestin isäntäpari lupaa runsaudensarven

Yksi Sysien syleily -trilogian elokuvien kuvauspaikoista oli Puurijärven ja Isonsuon kansallispuiston lintutornil. Kuva: Stillkuva Sysien syleily- trilogiasta
Yksi Sysien syleily -trilogian elokuvien kuvauspaikoista oli Puurijärven ja Isonsuon kansallispuiston lintutornil. Kuva: Stillkuva Sysien syleily- trilogiasta
Minna Karru

Festivaalikesän uutuudessa, Honkofestissä Sastamalan Keikyässä, on mahdollista törmätä sellaiseenkin kulttuuriin, mistä ei entuudestaan juuri mitään tiedä. Vai onko tuttu esimerkiksi taidemuoto haiga?

Se on japanilainen tapa yhdistää 5-7-7-mittaista haikurunoa ja visuaalisia elementtejä. Keikyän kulttuuri- ja kierrätyskeskus Perikuvan tiloissa ja pihamaalla tapahtuvassa Honkofestissä haigan taitaja on Variksen soolo -työryhmän Kiti Saarinen.

Perikuvan emäntä Kyllikki Salo ja isäntä Jarmo Salo puhuvatkin tiedotteessa monitaidefestivaalista ja lupaavat omaleimaisten taiteentekijöiden potpurin, jossa on esimeriksi elokuvaa, kuvataidetta, klovneriaa, teatteria ja sanataidetta. Yllättävä yhdistelmiäkin on tarjolla 23.–24.7. järjestettävässä festivaalissa.

On esimerkiksi Ylipihlaja ja Salisma duo, jossa voimansa yhdistävät Huittisten vt. kaupunginjohtaja Sami Ylipihlaja ja skeittaaja Penna Salisma. Tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan, että musiikin rytmiä ja runoutta yhdistävän duon esitys on ”H-hetkessä kiinni oleva 90%:sesti improvisoitu kokonaisuus, joka ei jätä kylmäksi edes lavavissyä”.

honkofestivaali Laamat_ja_Jarmo_Salo.jpg
Laamatytöt Luna ja Rebecca innoittivat Jarmo ja Kyllikki salon avaamaan kulttuuri- ja kierrätyskeskukseensa myös Laama-kahvilan.

Isäntäpari Salo on festivaalissa paljon muita kuin tapahtuman järjestäjä. Sysien syleily -elokuvatrilogian toisen ja kolmannen ensi-illassa Kyllikki on käsikirjoittaja, Jarmo ohjaaja ja molemmat myös näyttelijöitä.

–Elokuvat ovat sydämen pohjasta koskettavaa suomalaista, honkolalaista, tinkimätöntä draamaa. Musiikkipitoinen trilogia kertoo keski-ikäisten Maijan ja Jannen lempeällä huumorilla sävytetyt, pysäyttävät selviytymistarinat, Kyllikki selittää. Hän on itse tehnyt myös Sysien syleilyn laulut.

LUE MYÖS Korona poisti poikkeustilan – Elämä ajoi ohi Salojen elokuvan

Kyllikki Salo pitää lisäksi festivaalissa oman folk/indie-sävellyskonsertin sekä julkaisee omakustannekirjan.

Ollaan ihmisiksi -kirjassa en selitä sen vähempää kuin ihmisen käyttäytymisen.

Ovat Salot perustaneet myös Laama-kahvilan laamatyttöjensä Lunan ja Rebecan kunniaksi. Entuudestaan Perikuvan eläimistöön kuuluvat lampaat Mimi, Marjatta ja Julia.

A-Autio041_VALMIS_pressikuva.jpg
Antti Aution tuorein levy on keväällä julkaistu Kaikki talot huojuu. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Kun Kyllikki ja Jarmo Salo helmikuussa julkaisivat tiedon uudesta festivaalista, ajatuksissa oli nelipäiväinen festari. Nyt ohjelma on kuitenkin tiivistetty kahteen päivään, mutta tarjontaa riittää silti. Muutos alkuvuoden suunnitelmaan on myös se, että Perikuvan katettu pihanäyttämö nousee vasta ensi vuonna. Perikuvan tilojen lisäksi nyt osa tapahtumista on naapurissa olevassa seuraintalo Heimolassa. Yhteistyötä tehdään Honkolan asukasyhdistyksen kanssa.

Musiikkia festivaaleille tuovat muun muassa kiikkalainen Jussi Syren sekä The Groundbreakers ja Antti Autio. Aution edellisen levyn Pihalla tuulee taas on tuottanut huittislaistaustainen Pekka Nisu. Muun muassa Sastamalan opistossa musiikkikursseja vetänyt Jukka Ritanen laulaa suodenniemeläisen Matti Suomisen runoja.

riesapelle.jpg
Kaisa Kallioluoma synnytti Riesa-Pellen Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen sirkustaiteen linjan lopputyönä. Kuva: riesapelle.com

Tarjolla on myös esimerkiksi Vammalan harrastajateatterissakin näytelleen Jarkko Mäkipään monologi Abraham Braxin kunnia. Sastamalalaisen Onni Vesan draamakomedia Tapahtuipa kerran perjantaina on Mouhijärven postiautoryöstön aikainen ajankuvaus.

Festivaalin klovni on Riesa-Pelle eli Kaisa Kallioluoma.

Tapahtuman lavarunoilijoita ovat esimerkiksi Sema Hokkanen ja Pale Varjele, joka lupaa tapahtuman verkkosivuilla "jakaa toivontäyteiset oivalluksensa elämän keskeltä, vierestä, läpi ja aina ytimeen asti".

KATSO koko ohjelma täältä.

Tapahtumatiedot

Monitaidefestivaali Honkofest 23.-24.7. kulttuuri- ja kierrätyskeskus Perikuvan tiloissa ja pihamaalla, Honkolantie 23 Sastamalan Keikyä

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa