Maatalousekonomisti Kyösti Arovuori: ”Suomen maataloudelta puuttuu visio”
Suora puhe ja avoin keskustelu asioita, joita Suomen maatalouspolitiikassa Kyösti Arovuoren mukaan kaivattaisiin.
–Maatalouspolitiikka näyttäytyy tällä hetkellä kummallisena, koska maailma on muuttunut ja samaan aikaan maatalouspolitiikka ei ole pysynyt muutoksen perässä. Ylipäätään se, mitä alan suhteen tavoitellaan, on hukassa, toteaa ekonomisti Kyösti Arovuori Reinu econ Oy:stä.
Hän toteaa, että ylipäätään maataloudesta puhutaan useimmiten vain kahdella vaihtoehtoisella tavalla.
–Joko maataloustuet koetaan epäreiluina ja niiden oikeutus kyseenalaistetaan tai sitten puhutaan siitä, kuinka kurjaa alalla on, kun maataloustyöllä ei tienaa elantoa ja viljelijät ovat investointiensa myötä tiloillaan velkavankeina. Keskusteluun osallistuva ei voi selvitä voittajana kummassakaan leirissä, eikä keskustelu varsinaisesti tee edes hyvää maatalousalalle.
Arovuori muistuttaa, että samaan aikaan, kun tilojen määrä on suurin piirtein puolittunut vuosituhannen alusta alkaen, tuotetaan elintarvikkeita Suomessa edelleen saman verran kuin aiemmin.
–Pienempi määrä tiloja tuottaa saman verran maitoa, vilja ja lihaa kuin aiemminkin. Tuotanto on nyt tehokkaampaa ja isolle joukolle tiloja maatalous on kannattava elinkeino.
Maatalousalan tuottavuus on kuitenkin asia, jota monet pohtivat esimerkiksi ammatinvalintaa tehdessään. Usko tulevaisuuteen ja maatalouspolitiikkaan sen viitoittajana on lujilla.
–Nykyinen politiikka on säilyttävää, niin Suomessa kuin EU:ssakin. Fine, jos ollaan tyytyväisiä tilanteeseen, eikä haluta muutosta. Mutta jos ei olla, niin sitten pitäisi löytää jokin visio tai visioita, joita kohti kulkea. Pitäisi päättää, mitä Suomessa halutaan tuottaa jatkossa ja tehdä ero elinkeinopolitiikan ja maaseutu- tai sosiaalipolitiikan välillä, mikäli halutaan maatalouden tuottavuus nousuun. Toisin sanoen tavoitteet pitäisi erottaa elinkeinopolitiikasta.
”Tuottajat joutuvat neuvottelemaan tilanteessa, jossa heidän on useimmiten pakko myydä tuotteensa Suomen rajojen sisäpuolella. Kaupan neuvotteluvalttina on, että kotimaisten toimijoiden lisäksi se voi aina kilpailuttaa tuotteensa myös ulkomailla. Siksi suomaisten elintarvikkeiden vientiä olisi kehitettävä.”
EU-tukien ehdollisuutta tulisi Arovuoren mukaan lisätä edelleen.
–Nyt uuden CAP-kauden alettua tänä vuonna, ehdollisuus onkin lisääntynyt huomattavasti. Korvauksia pitäisi mielestäni maksaa saavutetuista tuloksista, ei pelkästään toimenpiteiden tekemisestä. Tuilla pitäisi hakea vaikuttavuutta. Toisin sanoen niitä pitäisi maksaa tuloksiin perustuen, Arovuori toteaa viitaten niin Suomen kansalliseen kuin Euroopan unioninkin maatalouspolitiikkaan.
Oman mausteensa maatalousalan liemeen tuo Suomen pienessä markkinassa toimiva erittäin keskittynyt kauppa, jolla on neuvotteluetu suhteessa tuottajiin.
–Tuottajat joutuvat neuvottelemaan tilanteessa, jossa heidän on useimmiten pakko myydä tuotteensa Suomen rajojen sisäpuolella. Kaupan neuvotteluvalttina on, että kotimaisten toimijoiden lisäksi se voi aina kilpailuttaa tuotteensa myös ulkomailla. Siksi suomaisten elintarvikkeiden vientiä olisi kehitettävä.
Kysyntä lopulta määrää, mitä kuluttajat haluavat kuluttaa ja paljonko he siitä haluavat maksaa.
–Tuilla ylläpidetään esimerkiksi nyt aivan liian suurta luomusektoria suhteessa luomun markkinakysyntään. Ja koska markkina on yliarvioitu, joutuvat tuottajat myymään luomutuotteensa usein miltei tavanomaisesti tuotetun hinnalla. Luomu ei muutenkaan voi olla itse tavoite. Se on väline esimerkiksi tavoitteille kemiallisten kasvinsuojeluaineiden tai fossiilipohjaisten tuotantopanosten käytön vähentämiselle.
Tuontituotteista kauppojen hyllyillä Arovuori ei ole pahoillaan.
–Kuluttajilla pitää olla valinnanvaraa ja heille pitää kehittää tuotteita, joita he haluavat. Tässä esimerkiksi maitosektori ja Valio ovat onnistuneet Suomessa. Lihapuolella voitaisiin ottaa oppia heistä. Siellä ei nyt mene ollenkaan hyvin.
Arovuori kytkisi tutkimuksen lähemmäs käytäntöä.
–Hyvä esimerkki on kipsin levittämisen peltolohkoille, jotka rajautuvat vesistöön. Tuottajat saavat teollisuudessa syntyvää kipsiä veloituksetta lohkoilleen. Alun perin kipsin kyky pidättää ravinteita huomattiin tutkimuksessa.
–Ylipäätään maatalouden on sopeuduttava maailman menoon, eikä kuviteltava, että jokin muutos olisi tulossa.
Maatalousekonomisti toivoo tuottajien käynnistävän rakennemuutoksen
–Ruuan tuotanto on katsottu niin tärkeäksi asiaksi, että sitä pitää ohjata yhteisellä maatalouspolitiikalla niin kansallisesti kuin EU-tasollakin, Kyösti Arovuori toteaa.
Euroopan unionissa, joka on maailman suurin maatalousmarkkina, asia on katsottu jopa niin merkittäväksi, että maatalouspolitiikka on ainoa sektoripolitiikka, jonka toimeenpano rahoitetaan yhteisestä budjetista. Esimerkiksi EU:n yhteistä sosiaalipolitiikkaa ei ole.
–Sen vuoksi ihmiset usein ihmettelevät, miksi maatalouden budjettiosuus on edelleen lähes kolmasosan EU:n budjetista.
Kommentit
Kommentoi asiallisesti
Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.
Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.