Ladataan ilmoitusta
Teema 4.9.2023 06:00

”Pääsisimmepä tunnettuudessa Viron tasolle”, lähiruokapäivää luotsaavalla Anna Mäkisellä on suunnitelma

Anna Mäkinen Ruokaviraston Maaseutuverkostoyksiköstä haaveilee, että Lähiruokapäivä voisi tulevaisuudessa olla kansallinen juhlapyhä.

Huittisissa 9. syyskuuta vietettävän valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaistapahtuman takaa löytyy muun muassa Ruokaviraston Anna Mäkisen työpanos.
Huittisissa 9. syyskuuta vietettävän valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaistapahtuman takaa löytyy muun muassa Ruokaviraston Anna Mäkisen työpanos.
Heli Lehtelä

Vuosittain syyskuun toisena lauantaina vietettävän Lähiruokapäivän organisoinnista Suomessa vastaa yllättäen Ruokavirasto, joka tunnetaan ehkä ennemminkin tuottajia valvovana organisaationa.

Lähiruokapäivän eteen Ruokavirastossa paiskii nyt ensimmäistä vuotta töitä kolmehenkinen tiimi, jota johtaa Porin toimipisteestä käsin talous- ja tapahtumakoordinaattori Anna Mäkinen. Aiemmin tapahtuma on ollut yhden henkilön vastuulla.

–Minulla on tukenani viestintä- ja verkostokoordinaattorit sekä laajennettu suunnitteluryhmä, johon kuuluu osallistujia eri organisaatioista, Mäkinen avaa.

Mäkisellä on suunnitelma. Hän haluaa Lähiruokapäivästä suuremman mittaluokan tapahtuman.

–Olisi hienoa, jos Lähiruokapäivä olisi kansallinen juhlapyhä. Virossahan se on valtava kansanjuhla ja kaikkien tiedossa. Pääsisimmepä joskus tunnettuudessa Viron tasolle, Mäkinen toivoo.

Mäkinen haluaisi saada mukaan entistä enemmän toimijoita, jotka kokevat lähiruuan itselleen tärkeäksi.

–Esimerkiksi erilaiset pop-up-kahvilat ja -ravintolat olisivat erittäin tervetulleita. Jos toimijoita olisi paljon, tapahtumasta tulisi yleisöystävällisempi. Ihmiset pystyisivät tekemään helpommin omatoimisia ruokakierroksia eri kohteissa.

Mäkinen toteaa, että kaiken kokoiset toimijat mahtuvat mukaan.

–Kaikissa on oma viehätyksensä. Kannattaa tutustua Lähiruokapäivän nettisivulla olevaan karttaan, josta löytyvät tapahtumassa mukana olevat tuottajat. Osa kohteista on auki jopa ympäri vuoden, hän vinkkaa.

Aiemmin aiheesta:

Laadukas lähiruoka saa juhlansa, Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään Huittisissa

Parhaat herkut suoraan maasta

–Kesällä ehdottomia suosikkiruokiani ovat lähellä tuotetut herneet ja mansikat. Niitä pitää saada heti kun mahdollista ja kilokaupalla, Anna Mäkinen paljastaa.

–Ja ajatella, nämä ihanat herkut tulevat suoraan maasta, ei tarvita mitään muita aineksia ja valmistusprosesseja.

h_ruokavirasto_mansikat.JPG

Mäkinen on säännöllinen asiakas alueensa Reko-ringissä ja hankkii sitä kautta tuotteita usein suoraan tuottajilta.

–Olen semiaktiivinen ringin käyttäjä. Rekosta ostin talven varalle mansikatkin. Kesän lisäksi jouluna tulee panostettua ruokaan. Ostan joulukinkun ja sillit myös suoraan tuottajilta.

Myös matkustaessaan Mäkinen pitää silmänsä auki bongatakseen lähellä tuotettuja elintarvikkeita.

–Parasta hupia on mennä tavalliseen ruokakauppaan ja tehdä siellä ostoksia.

h_ruokavirasto_anna_mäkinen2x.jpg
Anna Mäkinen pitää eniten herkuista, jotka voi syödä tuoreena suoraan maasta.

Fakta

Maaseutuverkostoyksikkö on sijoitettu Ruokavirastoon. Maaseutuverkostoyksikössä työskentelee 10 henkilöä

Maaseutuverkostoyksikön toiminta rahoitetaan yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelman tai maaseuturahaston teknisestä avusta.

Maaseutuverkostoyksikön tehtävänä on koordinoida kansallisen maaseutuverkoston toimintaa, esitellä EU:n maaseuturahastosta rahoitettuja hankkeita ja kertoa maaseudun kehittämisen rahoitusmahdollisuuksista.

Jokaisessa EU-maassa toimii oma maaseutuverkosto.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa