Ladataan ilmoitusta
Uutiset 3.4.2020 05:45

Ahdistaako, pelottaako, paneeko vihaksi? – Uudessa Auttavassa puhelimessa voi purkaa koronapaineita

Maksuttomaan Auttavaan puhelimeen soittaville vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset.
Maksuttomaan Auttavaan puhelimeen soittaville vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset.
Minna Karru

Punaisen Ristin vastikään avatussa auttavassa puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200.

Maksuton Auttava puhelin toteutetaan LähiTapiolan tuella. Lahjoituksessa ovat mukana myös LähiTapiola Satakunta ja LähiTapiola Lännen.

–SPR on pitkäaikainen ja luotettava kumppanimme, joka pystyy toimimaan ja avustamaan suomalaisia myös poikkeuksellisten olojen keskellä, LähiTapiola Satakunnan toimitusjohtaja Pasi Aakula kertoo avustuspäätöksen perusteista.

–Tällaisessa yhteiskunnallisessa kriisissä odotetaan kaikilta venymistä ja haluamme osaltamme olla rakentamassa turvallisuutta ja hyvinvointia lähiyhteisöjemme arjessa, LähiTapiola Lännen toimitusjohtaja Jussi Seppälä jatkaa.

–Auttavaan puhelimeen voi soittaa, kun haluaa jutella luottamuksellisesti mieltä painavista asioista tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Monella on huoli läheisistä, jatkuva kotona oleminen voi ahdistaa ja ihminen saattaa kokea yksinäisyyttä, sanoo Punaisen Ristin psykososiaalisen tuen suunnittelija Veli-Matti Ahtiainen.

Punainen Risti ja sen yhteistyökumppanit ovat havainneet, että keskusteluavulle on suuri tarve.

–Auttavan puhelimen tarkoitus on vähentää kuormitusta viranomaisten ylläpitämissä neuvontapuhelimissa, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiuden päällikkö Tuula Luoma.

Kaksikko muistuttaa, että Punaisen Ristin auttava puhelin ei ole neuvontanumero. Jos soittaja tarvitsee esimerkiksi terveysneuvontaa tai apua mielenterveysongelmiin, hänet ohjataan toiseen palveluun.

Punaiselle Ristille auttavan puhelimen käyttöönotto on tuttua monista aiemmista kriisitilanteista, mutta toimintatapa on uusi. Pari sataa vapaaehtoista vastaa puheluihin eri puolella Suomea.

–Tämä on ensimmäinen kerta, kun auttavan puhelimen vapaaehtoiset vastaavat soittoihin omista kodeistaan. Näin ei vaaranneta auttajien ja autettavien terveyttä, kertoo Punaisen Ristin Veli-Matti Ahtiainen.

Yhteistyössä Mieli ry:n kanssa Punainen Risti tarjoaa nuorille tukea Sekasin-chatissa. Yhteydenottojen määrä on Ahtiaisen mukaan kasvanut viime viikkoina.

–Vapaaehtoiset tukevat koululaisia läksyjen tekemisessä etäläksyhelpeissä, ja verkossa on tarjolla Punaisen Ristin ilmaisia oppimateriaaleja, Luoma kertoo.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa