Uutiset 27.2.2023 07:15

”Susi kulkee yössä”, viiden kunnan alueella tehty lumijälkilaskenta vahvisti käsitystä susien määrästä

Yli viiden suden laumoja todettiin lauantaisen laskennan perusteella olevan viisi.

Viikonlopun havainnot tukivat käsitystä, jonka mukaan Halkivahan ja Liitsolan alueelle on syntynyt uusi susilauma. Lauma ulottaa kulkunsa välillä myös Huittisten ja Sastamalan puolelle. Kuvan susi ylitti tien Liitsolan ja Halkivahan rajamailla viime syyskuussa.
Viikonlopun havainnot tukivat käsitystä, jonka mukaan Halkivahan ja Liitsolan alueelle on syntynyt uusi susilauma. Lauma ulottaa kulkunsa välillä myös Huittisten ja Sastamalan puolelle. Kuvan susi ylitti tien Liitsolan ja Halkivahan rajamailla viime syyskuussa.
Heli Lehtelä

–Yksittäisen metsästäjän esittämä ajatus siitä, että tänä talvena olisi hyvä tehdä kattava lumijälkilaskenta, jotta saataisiin varmempi käsitys seudun suurpetojen määrästä sai tuen taakseen. Nyt lauantaina tämä epävirallinen laskenta toteutettiin, kertoo laskentaa organisoinut Mikko Aro, joka metsästää itse Punkalaitumella.

Vapaehtoinen ja epävirallinen laskenta tehtiin lauantaina, Huittisten, Köyliön, Urjalan, Punkalaitumen, Sastamalan ja osittain Loimaan alueella. Huittisista Vampulan alue jäi laskennan ulkopuolelle. Laskentaa tehtiin 25 seuran alueella ja laskijoita oli urakassa mukana 123. Jokainen laskija ajoi autolla yli 100 kilometriä.

–Laskennan jälkeen voidaan todeta, että hyvä tilannekuvamme varmentui. Erityisesti keskityimme siihen että samaa laumaa tai eläintä ei laskettu kuin kerran. Löysimme, mitä odotimmekin. Kyllä meillä susia on melko paljon, Aro toteaa.

Aro toteaa, että susien liikkeiden hahmottamisessa suurin vaikeus tuntuu olevan, että kaikki haluavat pitää sudet ominaan.

–Susi liikkuu yössä. Ne kulkevat paljon silloin, kun haluavat kulkea. Se huomattiin taas. Vaikka tiesimme useamman suden sijainnin perjantai-iltana Kanteenmaantien länsipuolella, olivat suden jo yön aikana ylittäneet Kanteenmaantien, ja seuraavaksi teimme niistä havainnon Huittisissa, Naatulantien lähellä, jonne matkaa oli 20 kilometriä.

Aro kertoo, että täällä Etelä-Suomessa susien soikiomaiset reviirit menevät myös lomittain, eivätkä sudet ole niin reviiritietoisia kuin on ehkä aiemmin oletettu.

–Mielenkiintoista oli, että Punkalaitumenjoen pohjoispuolella Vanttilasta Tyrväänkylään ei havaittu yhtään sutta, vaikka edellisellä viikolla siellä havaittiin siitä 7. Muutenkin näyttäisi, että sudet ovat siirtyneet jonkin verran itää kohti.

–Tunnettuja laumoja on aiemmin ollut Köyliön lauma, Huittisten lauma, Punkalaitumen lauma ja Telkunsuon lauma. Nyt näyttäisi syntyneen uusi lauma, joka on pääasiassa Halkivahan ja Liitsolan alueella, mutta liikkuu aina Sastamalan ja Huittistenkin eteläosiin saakka.

Havainnot:

Köyliö 8 sutta, 4 ilvestä

Huittinen 6 sutta, 4 ilvestä. Lisäksi 1 villisika.

Urjala 8 sutta, 8 ilvestä

Punkalaidun 15 sutta, 27 ilvestä

Sastamala 0 sutta, 18 ilvestä

Yhteensä 37 sutta ja 61 ilvestä

Yli viiden suden laumoja oli viisi.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa