Ladataan ilmoitusta
Huittinen 26.11.2021 18:30

Pikkujoulukauteen suuntaava Satakunta on koronan leviämisalue

Satakunnassa on jo pitkään ollut voimassa laaja maskisuositus.
Satakunnassa on jo pitkään ollut voimassa laaja maskisuositus.

Hallituksen 11.11.2021 antaman ohjauskirjeen mukaan arvioiden Satakunta on edelleen koronaepidemian leviämisalue. Viime viikosta tilanne on kriteerien valossa muuttunut hieman huonompaan suuntaan positiivisten näytteiden osuuden osalta, mutta muutoin tilanne on ennallaan, kerrotaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

THL:n ilmoittama ilmaantuvuusluku koronakartan perusteella on 116 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk. Koko Suomessa ilmaantuvuus on nyt 253 / 100 000 / 14 vrk ja luku on selvästi noussut viime viikosta. Huittisissa ilmaantuvuusluku oli tänään 131 tapausta / 100 Naapurimaakunnista Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa epidemiatilanne on merkittävästi Satakuntaa huonompi.

Viime viikolla Satakunnassa todettiin 123 uutta tapausta. Tartunnanlähde jäi epäselväksi 30 prosentissa tapauksista, eli edelliseen viikkoon nähden selvästi useammin. 49 prosenttia kotimaisista tartunnoista todettiin valmiiksi karanteenissa olevilla henkilöillä.

Tartunnoista kolme prosenttia saatiin suoraan ulkomailta. Kotimaisista tartunnoista peräti 95 prosenttia oli peräisin omasta sairaanhoitoiiristä. Tartunnoista 41 prosenttia todettiin samasta taloudesta ja 15 prosenttia ystävä- ja lähipiiristä. Työpaikalta peräisin oli vain 3 prosenttia tartunnoista; näistä puolet todettiin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä.

Neljä prosenttia tartunnoista liittyi harrastustoimintaan. Kaikki nämä tapaukset todettiin yhteen liikuntaleiriin osallistuneilta. Suoraan ravitsemisliikkeistä saaduiksi ei todettu yhtään tartuntaa, mutta epäselväksi jääneistä tartunnoista osa voi liittyä näihin.

Alle 18-vuotiailla todettiin 30 tartuntaa. Näistä 70 prosenttia oli peräisin perheenjäseneltä.

Erikoissairaanhoidossa kuormitus vaihtelee nopeasti, mutta potilaiden kokonaismäärä on pysynyt viimeisen viikon aikana maltillisena. Teho-osaston kokonaiskapasiteetista koronapotilaat vievät tällä hetkellä merkittävän osan. Perusterveydenhuollon kaikki yksiköt ovat voimakkaasti kuormittuneet koronatoimista, kuten laajoista jäljityksistä, näytteidenotosta, rokotuksien järjestämisestä ja koronatodistuksien laatimisesta.

Viimeisten neljän viikon aikana erikoissairaanhoidon osastohoitoon on joutunut Satakunnassa 30 potilasta, joista 11 on saanut kaksi koronarokotetta ja 20:lla on ollut vajaa rokotussuoja. Jälkimmäisistä 19:llä ei lainkaan rokotteita.

Satakunnassa on saanut ensimmäisen annoksen 85,1 prosenttia tällä hetkellä rokotettavasta 12 vuotta täyttäneestä väestöstä (koko Suomessa 86,4 prosenttia), kaksi annosta 79,1 prosenttia (koko Suomessa 81,2 prosenttia). Kolmannen rokotteen on saanut 4 prosenttia kyseisestä väestönosasta. Huittisissa luvut ovat hyvin samansuuntaiset kuin Satakunnassa laajemminkin. Kolmannen rokotteen on kuitenkin saanut jo 7,4 prosenttia huittislaisista.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa