Ladataan ilmoitusta
Huittinen 5.10.2021 09:15

Satakunnan koronatilanne Suomen huonoin – Toiminta oppilaitos- ja päiväkotialtistumisissa muuttuu

Muokattu arkistokuva: Pipsa Vatanen
Muokattu arkistokuva: Pipsa Vatanen

Satakunnassa koronan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä korkea, yli 200 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Valtaosan näistä luvuista selittävät suurten kansainvälisten yritysten epidemiat. Huittisissakin ilmaantuvuusluku oli kuitenkin maanantaina 161.

Samalla myös koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on Satakunnassa kasvanut. Satasairaalassa on nyt kahdeksan covid-potilasta, joista kaksi on teho-osastolla. Kaikki nyt sairaalahoidossa olevat potilaat ovat rokottamattomia, ja vakavasti sairastuneet ovat keskimäärin viime kevättä nuorempia.

Muuttuneiden kansallisten ohjeiden mukaan Satakunnassakaan esimerkiksi koululuokkaa tai lapsiryhmää ei aseteta mahdollisessa altistumistilanteessa enää automaattisesti joukkokaranteeniin, vaan karanteenipäätöksiä tehtäessä arvioidaan tosiasiallinen altistuminen, johon vaikuttavat muun muassa suojainten käyttö ja rokottaminen.

Pelkkä samassa luokkahuoneessa oleskelu luokitellaan pienen riskin altistustilanteeksi, eikä se automaattisesti johda karanteeniin. Oireettomien näytteiden otosta on näissä matalan riskin altistumistilanteissa pääsääntöisesti luovuttu.

Sairaanhoitopiiristä muistutetaan, että lasten tartunta on useimmiten peräisin perhe- tai lähipiiristä. Yli 12-vuotiaat lapset tai nuoret pyritään rokottamaan mahdollisimman kattavasti. Nuorempia lapsia suojaa parhaiten se, että hänen lähipiirinsä aikuiset on rokotettu.

Myös tiedottaminen oppilaitosten ja päiväkotien altistumistilanteista muuttuu. Rokotuskattavuuden parannuttua ja kansallisen strategian muututtua vähennetään nyt asteittain ulkoista viestintää koskien altistustilanteita.

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä linjasi 30. syyskuuta, että jatkossa oppilaitos- ja päiväkotialtistumisista ei enää automaattisesti julkaista mediatiedotteita, vaan ulkoinen viestintä hoidetaan kuntien verkkosivujen kautta. Altistuneille ja heidän perheilleen viestitään edelleen aktiivisesti Wilma-viestein tai tekstiviesteillä. Kunnat ja sairaanhoitopiiri viestivät edelleen aktiivisesti merkittävistä joukkoaltistuksista.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa