Ladataan ilmoitusta
Huittinen 2.2.2021 12:06

Lukioperinteet uhattuna – Kirjoittaville abeille suositellaan erityistä varovaisuutta

Vielä viime keväänä penkkareita juhlittaessa korona oli vain kaukainen uhka, mutta vain reilua kuukautta myöhemmin Suomessa astui voimaan valmiuslaki. Arkistokuva: Mikko Perttunen
Vielä viime keväänä penkkareita juhlittaessa korona oli vain kaukainen uhka, mutta vain reilua kuukautta myöhemmin Suomessa astui voimaan valmiuslaki. Arkistokuva: Mikko Perttunen
Mikko Perttunen

Koronaepidemia pilasi jo viime vuoden ylioppilasjuhlat, ja nyt se ainakin siirtää myös perinteiset lukion vallanvaihdosperinteet.

–Vanhojen tanssit siirretään näillä näkymin toukokuulle, mutta kyllä niiden toteutuminen silloinkaan näyttää tällä hetkellä aika epätodennäköiseltä. Uskon, että todennäköisempää on niiden siirtyminen syksyyn, Lauttakylän lukion rehtori ja vs. sivistysjohtaja Timo Mäkinen pahoittelee.

Abiperinteiden suhteen suunnitelmat ovat vielä hieman auki, mutta joka tapauksessa penkkareita ei ensi tai seuraavalla viikolla järjestetä perinteisellä tavalla. Siirto keväämmälle voisi vanhojen tanssien tapaan ehkä olla mahdollinen.

Mäkinen suosittelee myös jonkinasteista omaehtoista karanteenia keväällä kirjoittaville abiturienteille, jotta ylioppilaskirjoitukset saataisiin vietyä normaalisti läpi. Lukulomaa on usein vietetty pänttäämisen lisäksi myös kevyemmissä riennoissa.

–Nyt jos koskaan se ei ole kovin viisasta. Jokainen tekee tietysti omat päätöksensä, mutta mahdollisuudet kirjoitusten järjestämiseen koronapositiivisille ovat aika huonot ja karanteeniin määrätyillekin vähän niin ja näin, Mäkinen toteaa.

Lukiolaiset ovat hänen mukaansa kuitenkin Huittisissa omaksuneet varotoimenpiteet kohtalaisen hyvin.

–Kasvomaskeja kyllä käytetään, mutta voisi se vielä ahkerampaakin olla, hän sanoo.

Myös Sastamalassa Vammalan lukiossa penkkarit on vähintään siirretty. Niin sanottuna penkkaripäivänä 11.2. abiturientit muistavat kouluyhteisöä koulupäivän aikana, kerrotaan Sastamalan kaupungin tiedotteessa.

Mahdollinen penkkariajelu järjestetään Sastamalassa vappuaattona, mikäli epidemiatilanne sen tuolloin sallii.

Vanhojen tanssit siirretään puolestaan toukokuulle, ja uusi tanssiaispäivä on 21.5.

Sastamalassa suositellaan abeille kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen ensimmäistä kirjoituspäivää sekä kirjoitusten ajan.

Lue myös: Huittisten kolmannen koronatapauksen myötä kolmisenkymmentä altistunutta karanteeniin

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa