Huittisiin ilmoitettiin tänään perjantaina yksi uusi covid-19-tartunta. Henkilö oli jo valmiiksi karanteenissa. Jäljitystyö tartunnan osalta on tehty.
Kansallisen hybridistrategian mukaan tehdyn kokonaisarvion perusteella Satakunta on siirtynyt uudelleen kiihtymisvaiheeseen. Tapausmäärä on kasvanut lyhyessä ajassa voimakkaasti, ja todetuista tapauksista osa on johtanut laajoihin jatkotartuntoihin. Positiivisten näytteiden osuus on noussut 1,6 prosenttiin. Tartunnat leviävät nyt etenkin rokottamattomien nuorten aikuisien piirissä.
Koronavirustilanteen nopean huononemisen takia Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee, että väestö huomioisi varotoimet aiempaa tarkemmin. Kasvomaskin käyttöön, etäisyyksien noudattamiseen ja hyvään käsihygieniaan on syytä panostaa. Kasvomaskia tulisi käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa ja erityisesti sisätiloissa silloin kun, paikalla on runsaasti ihmisiä. Myös asiakaspalvelutyössä ja työyhteisöissä maskeja on syytä käyttää.
Kansallisen strategian mukaisesti kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei enää laukaise uusia rajoitustoimia. Tilannetta kuitenkin seurataan aktiivisesti, ja tarvittaessa yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa asetetaan määräyksiä koskien yleisötilaisuuksia.
Yksityisjuhlien järjestäjien suositellaan huomioivan varotoimet ja kokoontumiset on hyvä pyrkiä toteuttamaan ulkona.
Satakunnassa voimassa olevat suositukset löytyvät täältä.
Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa on nyt todettu yhteensä 1861 covid-19 -tapausta. Tartuntatautirekisterin lukema tänään on 1820 tapausta.
Satasairaalan tiedotteen mukaan alkuviikosta näytti, että ilmaantuvuus on noussut merkittävästi lähinnä Pohjois-Satakunnassa ja liittyy yhteen aktiiviseen tartuntaketjuun, joka selittää 70 prosenttia Kankaanpään tartunnoista. Viime päivinä tilanne on muuttunut ja ilmaantuvuus on nousussa koko Satakunnassa.
Viime viikolla Satakunnassa todettiin 50 koronatapausta, kun edeltävällä viikolla tapauksia oli vain 16. Tartunnanjäljitys toimii tehokkaasti ja tartunnanlähteet ovat Satakunnassa edelleen hyvin selvillä.
Tartunnoista 24 prosenttia on saatu ulkomailta ja todettu pääosin 72 tunnin näytteistä. Ulkomailta saadut tartunnat viime viikolla olivat peräisin Iso-Britanniasta, Espanjasta, Yhdysvalloista, Keniasta, Ranskasta, Virosta ja Venäjältä.
Samasta taloudesta oli peräisin 9 tartuntaa, sisätiloissa pidetyistä yksityisjuhlista 8 tartuntaa, ystävä- ja lähipiiristä oli saatu 9 tartuntaa, työpaikkatartuntoja oli 3. Ravintoloista ja baareista oli varmuudella peräisin 3 tartuntaa, mutta osa ystävien tartunnoista saattoi olla myös peräisin baarista. Jääkiekkoharrastuksen piiristä 1 tartunta ja varuskuntatartuntoja satakuntalaisilla todettiin 2.
Koko epidemian aikana Satakunnassa on todettu tartuntojen aiemmin painottuneen keski-ikäisten ikäryhmään. Viime aikoina tartuntoja on ollut eniten rokottamattomilla 21–30-vuotiailla. Rokotusten ansiosta vanhemmat ikäryhmät ovat sairastuneet harvemmin. Myös yhden rokotuksen saaneet ovat saaneet lieviä oireita. Tämä liittyy delta-variantin yleistymiseen myös Satakunnassa, tiedotteessa kerrotaan.
Satasairaalassa on yksi koronavirusinfektiota sairastava potilas osastohoidossa. Viime viikkojen aikana Satasairaalan osastohoidossa on ollut 1–2 koronapotilasta kerrallaan, potilaat eivät ole vaatineet tehohoitoa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on hoidettu yhtä potilasta.
Koko epidemian aikana osastohoidossa on ollut 81 koronapotilasta, joista 6 potilasta on tarvinnut tehohoitoa. Yhteensä 10 potilasta on Satakunnassa menehtynyt Covid-19 -infektioon.
Koronarokotuskattavuus Satakunnassa on kaikissa ikäryhmissä vähintään valtakunnallisessa keskitasossa. Ensimmäisen annoksen on saanut 65 prosenttia satakuntalaisista, kaksi annosta 32,7 prosenttia.
Tällä hetkellä kaikissa kunnissa rokotetaan yli 16-vuotiaita sekä riskiryhmiin kuuluvia 12–15-vuotiaita. Kunnat varustautuvat 12–15-vuotiaiden rokotusten alkamiseen heti, kun uusi asetus saadaan voimaan.
Kommentit
Kommentoi asiallisesti
Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.
Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.