Gallupin perusteella nuoria kiinnostivat eniten ulkomaan asiat. Uutisia luetaan lähinnä älypuhelimesta ja iltapäivälehtien maksuttomista sovelluksista.
Sanomalehtiviikon keulakuva, ruotsalainen Greta Thunberg oli kaikille vastaajille tuttu ilmastoaktivisti.
Tuukka Koskinen, Pellonpuiston koulu 8B
”En seuraa hirveästi uutisia. Satunnaisesti luen niitä älypuhelimesta, mutta välillä myös perinteisistä printtilehdistä, kuten Satakunnan Kansasta, ulkomaan tapahtumista. Esimerkiksi Australian tulipaloista sekä Iranin ja Yhdysvaltojen tulehtuneista suhteista olen lukenut mielenkiintoisia artikkeleja.
Tiedän kyllä kuka on ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Hän on omalla esimerkillään tuonut ilmastonmuutoksen kaikkien tietoisuuteen.”
Lotta Saarimaa, Pellonpuiston koulu 8D
”Luen uutisia älypuhelimen maksuttomista uutissovelluksista, mutta toisinaan myös Facebookista ja Instagramista. Perinteisiä, paperisia sanomalehtiä ei tule juuri avattua. Seuraan erityisesti sitä, mitä maailmalla tapahtuu. Koronavirus huolestuttaa ja Australian maastopalot, jotka onneksi saatiin jo hallintaan. Ilmastoasioissa malliesimerkki on Thunberg, sillä nuori pystyy vanhoja paremmin vaikuttamaan tulevaisuuteen.”
Aune Hakala, Pellonpuiston koulu 8D
”Älypuhelimesta seuraan lähinnä iltapäivälehtien uutisointia. Rikosuutiset pompsahtavat niissä yleensä ensimmäisenä esiin. Kiinnitän huomiota otsikoihin, jotka houkuttelevat lukemaan, mutta uutisia luen kyllä laidasta laitaan. Ilmastoaktivisti Thunberg on tuttu kasvo, mutta hän ei saa uutisissa ääntään kuuluviin yhtä hyvin kuin vaikka Yhdysvaltain presidentti. Ilmastolakko ainakin tehosi ja levisi maailmalle.”
Julia Johansson, Pellonpuiston koulu 8A
”Älypuhelimesta seuraan uutisia, mutta luen myös perinteisiä printtilehtiä, kuten Satakunnan Kansaa ja Lauttakylä-lehteä. Uutisotsikot sekä vaikuttavat, mielenkiintoiset kuvat houkuttelevat lukemaan, mutta lentopallo- ja rikosuutisten kohdalla pysähdyn aina.
Thunbergin tiedän ja hän on nuorille, tai miksei aikuisillekin, hyvä esimerkki. Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi pitäisi viimeistään nyt ryhtyä toimiin.”
Alli Harakka, Pellonpuiston koulu 8B
”Seuraan uutisia älypuhelimesta, tv-uutisista ja välillä printtilehdistäkin. Minua kiinnostavat ulkomaiset julkisuuden henkilöt, näyttelijät ja musiikkiartistit.
Sosiaalisen median välityksellä nuoret saavat äänensä paremmin kuuluviin, mutta somen kautta voi löytää myös uutisia esimerkiksi juuri ilmastonmuutoksesta. Se huolestuttaa, ja itse olen pyrkinyt vähentämään lihan kulutusta. Kaikkien pitäisi miettiä enemmän omia kulutustottumuksiaan.”
Eemil Nieminen, Pellonpuiston koulu 8D
”Uutisia luen iltapäivälehtien maksuttomista sovelluksista muutaman kerran viikossa. Älypuhelimella on helppo selata tuoreimmat urheilu-uutiset, eniten kiinnostavat tulokset ja loukkaantumiset. Seuraan jääkiekkoa ja jalkapalloa, jota itsekin pelaan. Viimeisin lukemani uutinen liittyi koripalloilija Kobe Bryantin kuolemaan.
Ilmastonmuutosta ehkäisen pyöräilemällä treeneihin ja kierrättämällä. Thunberg on kenties jo maailman tunnetuin ilmastoaktivisti.”
Joonas Jylhä, Pellonpuiston koulu 8D
”Älypuhelimesta seuraan eniten ulkomaan uutisia. Viimeisin lukemani uutinen liittyi koronavirukseen ja sen leviämiseen maasta toiseen. Maailmalla tapahtuvat uutiset hätkähdyttävät kotimaan uutisia enemmän. Viihdeuutiset eivät kiinnosta, mutta urheilusta, vaikka harrastamastani salibandysta, voisin lukea enemmän.
Kyseessä on maailmanlaajuinen harrastus, mutta silti se tuppaa jäämään lehtien palstoilla jääkiekon ja jalkapallon jalkoihin.”
Peppiina Mäkitalo, Pellonpuiston koulu 8B
”Eniten minua kiinnostaa se, mitä tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella. Tuntuu, että Suomessa uutisoidaan vaan politiikasta. Viimeksi luin älypuhelimesta uutisen suosikkiartistini Billie Eilishin Grammy-voitosta.
Thunbergia seuraan myös, kyky muuttaa maailmaa ei todellakaan kysy ikää. Nuoren on helppo saada äänensä kuuluviin, mutta eri asia on sitten se, että kuunnellaanko. Ilmastonmuutoksesta on faktaa, mutta monet eivät siltikään usko siihen.”
Lue Sanomalehtien Liiton tilaama Nuoret, media ja ilmastonmuutos -tutkimuksesta täältä.
Kommentit
Kommentoi asiallisesti
Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.
Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.