Huittinen 4.6.2021 13:03

Nyt vuorossa kolmekymppiset – Huittinen mahdollisesti kesäkuun aikana kertaalleen rokotettu

Hoitotyön johtaja Petteri Männistö ja vs. ylilääkäri Tiia Levonen rohkaisevat myös nuorempia ikäluokkia rokoteajanvaraukseen. Tällä hetkellä Huittisissa rokotetaan jo 30 vuotta täyttäneitä. Kuva: Mikko Perttunen
Hoitotyön johtaja Petteri Männistö ja vs. ylilääkäri Tiia Levonen rohkaisevat myös nuorempia ikäluokkia rokoteajanvaraukseen. Tällä hetkellä Huittisissa rokotetaan jo 30 vuotta täyttäneitä. Kuva: Mikko Perttunen
Mikko Perttunen

Rokotustilanne näyttää Huittisissa hyvältä. Rokotteita saadaan tällä hetkellä kaupunkiin noin 400 viikossa. Koko Huittisten väestön rokotekattavuus on viimeisimmän tilastoidun tiedon mukaan jo yli 53 prosenttia. Tämä on kymmenisen prosenttia enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä.

Rokotusten eteneminen on ehkä yllättänyt ihmiset, sillä nuoremmissa ikäluokissa rokotusaikoja ei ole varattu sellaiseen tahtiin kuin vanhemmissa ikäluokissa aiemmin keväällä.

–Olemme joutuneet jopa laskemaan ikärajaa nopeammin kuin on ajateltu. Jos on näyttänyt siltä, ettei varauksia tule vuorossa olevasta ryhmästä tarpeeksi, on rajaa pudotettu, hoitotyön johtaja Petteri Männistö paljastaa.

Tänään perjantaina rokotusaikoja voivat varata jo 30 vuotta täyttäneet. Parhaimmillaan 300 rokotusaikaa on mennyt parissakymmenessä minuutissa, mutta puolenpäivän aikaan perjantaina oli tulevaksi viikoksi vielä hyvin aikoja jäljellä.

–Toivotaan, että kyse on enemmän siitä, etteivät nuoret ole vielä hoksanneet, että on heidän vuoronsa kuin se, että rokotetta ei haluttaisi, Männistö pohtii.

Männistö arvelee, että yksi syy viivyttelyyn joillakin ikäryhmillä on voinut olla myös se, ettei toinen rokote osu kesälomaan. Vs. ylilääkäri Tiia Levonen kuitenkin muistuttaa, että nämä ovat juuri niitä ikäryhmiä, joissa tauti tällä hetkellä leviää. He ovat myös todennäköisiä tapahtumakävijöitä, kun rajoituksia kesää kohti höllätään.

–Toivottavasti nämä ihmiset ottaisivat rokotuksen. Laumasuojaan vaaditaan, että huittislaisten pitää osallistua näihin talkoihin kuten muidenkin, Levonen toteaa.

–Vaikka ei ajattelisikaan muita, niin kesällä on ikävä olla kaksi viikkoa karanteenissa, hän lisää.

rokotekattavuus huittisissa.png
Rokotekattavuus ikäryhmittäin, tilanne maanantaina 7. kesäkuuta. Lähde: THL

Rokotekriittisyyttä vastaan Männistö ja Levonen eivät näe oikein muita keinoja kuin tutkitun tieteellisen tiedon. Kaikilla rokotteilla on tietysti mahdollisia haittavaikutuksia.

–Tähän rokotteeseen on liittynyt todella vähän haittoja, mutta tauti on tappava, emmekä tiedä kenelle se on tappava. Minusta se riittää perusteluksi, Levonen sanoo.

Rokotteen tärkeimpiä periaatteita on tietysti se, että hyödyt voittavat haitat. Esimerkiksi tuberkuloosirokotukset lopetettiin Suomessa aikanaan, koska tuberkuloosiriski alkoi olla pieni, ja rokotteella saattoi olla haittavaikutuksia.

Ihmiset voivat myös helposti liittää mitkä tahansa rokotuksen jälkeen saadut oireet rokotukseen, vaikka sillä ei olisi niiden kanssa mitään tekemistä.

Kaiken kaikkiaan rokotukset ovat sujuneet Huittisissa hyvin. Ihmiset ovat löytäneet paikalle, ja palaute järjestelyistä on ollut pääasiassa positiivista. Mikäli nuoremmatkin ikäryhmät saadaan vielä piikille, on mahdollista, että huittislaiset on rokotettu hyvinkin pian. Alle 16-vuotiaiden rokottamisesta ei ole vielä Suomessa päätetty.

–Kesä tulee ja rokotuskattavuus kasvaa. Hyvässä lykyssä kaikki yli 16-vuotiaat saadaan rokotettua ensimmäisen kerran kesäkuun aikana. Vielä on kuitenkin muistettava, että rokottaminen on kesken ja pandemia päällä, Männistö sanoo.

Päivitetty 7.6. kello 10.30: Lisätty kaavio rokotuskattavuudesta

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa