Ladataan ilmoitusta
Huittinen 16.10.2019 14:08

Tietokoneiden ääressä koko yö

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistolla järjestettiin lanit eli tietokonepelitapahtuma, joka keräsi nuoria pelaamaan yhdessä vuorokauden ympäri.

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistolla järjestettiin lanit eli tietokonepelitapahtuma, joka keräsi nuoria pelaamaan yhdessä vuorokauden ympäri. Pelitunnelmissa Jussi Kuusela (edessä) ja Rasmus Enqvist.
Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistolla järjestettiin lanit eli tietokonepelitapahtuma, joka keräsi nuoria pelaamaan yhdessä vuorokauden ympäri. Pelitunnelmissa Jussi Kuusela (edessä) ja Rasmus Enqvist.
Pihla Kankaanpää

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston liikuntasali oli tietokonepelien harrastajien valtakuntaa edellisviikon perjantaina ja lauantaina. Opettajien ja opiskelijoiden yhteistyössä järjestämät lanit keräsivät yhteen kymmenittäin nuoria pelaajia.

Sasky koulutuskuntayhtymän Huittisten yksikössä, Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa e-urheilua opiskeleva ja tapahtumaan osallistunut Ville Kilpinen kertoo, että käytännössä laneilla tarkoitetaan kaveriporukalla pelaamista. Tapahtumaan mukaan tarvitsee vain oman koneen.

–Siinä on aina ihan eri fiilis, kun pelataan porukalla.

Kilpisen mukaan laneilla voidaan tarkoittaa isompia kokoontumisia tai vain rentoja kerääntymisiä kaverin luokse.

lan1.PNG
E-urheilua opiskelevat Oskari Lamminen (vas.) ja Ville Kilpinen olivat mukana sekä järjestämässä tapahtumaa että pelaamassa.

Hän kertoo itse osallistuneensa muun muassa Tampereella kerran vuodessa ja Helsingissä kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin suurempiin lanitapahtumiin, mutta myös kaveriporukalla viikonloppuisin pidettäviin laneihin. Pelaamisen lisäksi Saskyn lanit olivat Kilpiselle mielenkiintoiset siksi, että hän toimi myös järjestäjäosapuolena.

–Vaikka on tullut tapahtumissa käytyä, nämä olivat ensimmäiset, joiden järjestämisessä olin mukana. Alun pienistä ongelmista huolimatta kaikki on sujunut kuitenkin hyvin.

Kilpinen kertoo, että kiinnostus pelaamiseen heräsi jo varhain.

–Nuorena pelasin paljon nettipelejä. Kiinnostus pelejä ja myös niiden suunnittelua kohtaan kasvoi vielä suuremmaksi, kun sain oman koneen.

Kilpisen opiskelukaveri Oskari Lamminen sai kipinän pelaamiseen aluksi konsolipelien kautta.

–Wiin urheilupelejä tuli paljon pelattua. Myöhemmin oman koneen myötä aloin pelata erilaisia pelejä.

Tämän hetken suosituimmiksi peleiksi Kilpinen ja Lamminen listaavat tapahtumassakin pelatun League of Legendsin sekä Counter-Strike: Global Offensiven ja Fortniten.

Tuntiopettajina Saskyssa työskentelevät Jan Tuominen ja Pekka Aalto kertovat, että idea lanitapahtumaan tuli Vammalan nuorkauppakamarin kautta. Järjestelyt saatiin pienestä kiireestä huolimatta ajoissa valmiiksi.

–Syksy on ollut kiireinen opetuksen puolesta. Tapahtuma onnistui kaikesta huolimatta hyvin, Tuominen kertoo.

Aalto lisää, että eritoten ensimmäisiksi laneiksi kaikki on mennyt hyvin. Tapahtumasta on kaksikon mukaan tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne. Osallistujamäärä voisi olla suurempikin, mutta järjestäjät olivat silti tyytyväisiä.

–Voisi sanoa, että osallistujamäärä on mainonnan mukainen.

E-urheilua opinto-paletissa

Saskyn koulutustarjonnan erikoisuutena on tällä hetkellä mahdollisuus osallistua e-sports-tunneille.

E-sports tarkoittaa e-urheilua eli tietokonepelien pelaamista kilpailullisesti. Opettajana toimiva Pekka Aalto selventää, että datanomikoulutukseen sisältyy mahdollisuus suorittaa e-urheilu-opintoja valinnaisena tutkinnon osana.

Tällä hetkellä opiskelijoilla on e-urheilutunti kerran viikossa. Syksyn aikana tunneilla on lähinnä suunniteltu ja hoidettu järjestelyjä lanitapahtumaa varten. E-urheilua opiskelevat Ville Kilpinen ja Oskari Lamminen kertovat, että myöhemmin syksyllä luvassa on muun muassa e-sports-ohjaajan tunteja, joissa puhutaan fyysisen kunnon tärkeydestä.

–E-urheilijan, kuten muidenkin urheilijoiden, on oltava fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa. Liikuntaan ja syömisiin on kiinnitettävä huomiota, Kilpinen kertoo.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa