Ladataan ilmoitusta
Huittinen 10.9.2023 12:00

Lähiruokapaneelissa vatsaa täytettiin muullakin kuin maauskolla

Lähiruokapanelisteilla - kansanedustajat Juha Viitala, Petri Huru, Eeva Kalli ja Matias Marttinen sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahilla – riitti puhuttavaa paneelin jälkeenkin. Kuva: Minna Karru
Lähiruokapanelisteilla - kansanedustajat Juha Viitala, Petri Huru, Eeva Kalli ja Matias Marttinen sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahilla – riitti puhuttavaa paneelin jälkeenkin. Kuva: Minna Karru
Minna Karru

Lähiruokapäivän paneelissa iskettiin haarukkaa pihviin. Panelistit – maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) ja satakuntalaiset kansanedustajat Matias Marttinen (kok), Juha Viitala (sd), Eeva Kalli (kesk) ja Petri Huru (ps) – mutustelivat muun muassa alkutuotannon kannattavuusongelmaa.

–Maausko kun ei täytä vatsaa, totesi paneelin juontaja, Lauttakylä-lehden päätoimittaja Heli Lehtelä.

Ministeri totesi, että hallitusohjelmassa on erityisesti panostettu ruokaa tuottavaan maatalouteen ja sen kannattavuuden parantamiseen.

–Tilannetta on tarkoitus parantaa muutamalla lakimuutoksella. Ensinnäkin elintarvikeketjussa on saatava aikaiseksi tuotoksen oikeudenmukaisempi jakautuminen. Siihen auttaa, että tehdään lakimuutoksia niin elintarvikemarkkinalakiin kuin kilpailulakiin.

– Lisäksi olisi tärkeä, että saisimme julkisen sektorin ruuanhankkijat ymmärtämään, että pitää olla muitakin kuin hintakriteerejä. Kriteeristöön ei saa nyt laittaa sana kotimainen, mutta on paljon muita tapoja, jolla pystyy varmistamaan, että kotimaiset tuotteet porisevat koulujen kattiloissa ja sote-keittiöissä, Essayah vakuutteli.

–Meidän on myös saatava tilastointi ja hinnoittelun elementit paremmin auki. Meillä on olemassa elintarvikemarkkinalaista tuleva velvollisuus avata hinnoitteluketjua ja meillä on viranomainen olemassa. Uskon, että siihen panostamalla pystyisimme lisäämään kannattavuutta.

Ministeri puhui myös vienninedistämisen merkityksestä.

–Ruokavientimme on tällä hetkellä vaatimatonta. Viisimiljoonaisena kansana emme pysty määräämme enempää syömään, jolloin on viennin kautta haettava lisää tuloja.

”Hallitusohjelman verolinjaukset tukevat hyvin kotimaista tuotantoa.”
— Matias Marttinen —

Matias Marttinen mainitsi lisäksi hallitusohjelman kirjauksen, jonka mukaan hallituksen toimenpitein ei lähdetä alkutuotannon taakkaa kasvattamaan.

–Haluamme luoda tuottajille ennustettavan ja pitkäjänteisen toimintaympäristön. Verolinjaukset tukevat hyvin kotimaista tuotantoa.

Petri Huru nosti esille kotimaisen sääntelyn.

–Että emme tee merkittävästi tiukempaa sääntelyä eläintuotantoon kuin mitä kilpailevilla mailla EU:n sisällä ja varsinkin sen ulkopuolella on. Hyvä esimerkki on siantuotannossa pitkähäntätuki, jota esimerkiksi Ala-Saksin maakunnassa maksetaan, mutta meillä ei ja kuitenkin toimitaan samoilla kilpailuilla markkinoilla. Meidän tuottajamme ovat silloin eriarvoisessa asemassa.

–Viime hallituskaudella tehdyssä eläinsuojelulaissa on hyviä asioita, joilla parannetaan eläinten oloja, mutta silti ei pitäisi tehdä merkittävästi velvoittavampaa sääntelyä kuin mitä on muualla, hän korosti.

”Panostukset tutkimus- ja kehittämistyöhön ovat myös vienninedistämistoimia.”
— Eeva Kalli —

Oppositiokansanedustajista Eeva Kalli myönsi monet esiin nostetut asiat tärkeiksi.

–Lämpimästi tuenkin niiden eteenpäinviemistä. Todella odotamme, että saamme näistä esityksiä. Erityisesti tärkeä on ruokaketjun reilummaksi saaminen, ja viennin edistäminen. Siinä on paljon mahdollisuuksia.

Pari asiaa silti huolestutti.

–Osa hallitusohjelmaan kirjatuista merkittävistä leikkauksista ja säästöistä kohdistuu valitettavasti maaseudun kehittämiseen. Kehittämisen sisällä on paljon toimintaa, joka liittyy ruuan tuotantoon, ruokaketjuun ja maaseudun elämään. Esimerkiksi yritysten mahdollisuus saada opastusta ja neuvontaa, vaikka sukupolvenvaihdostilanteissa.

–Valtiovarainministeriön budjettiesityksestä näkee, että ei esitetä ollenkaan Maatilatalouden kehittämisrahaston Makeran pääomittamista. Se on asia, jota kannattaisi nyt vielä todella harkita, koska meidän täytyy tukea mahdollisuuksia investoida niillä tiloilla, joissa on investointihalua ja -näkymää. Siihen tarvitsisi olla välineet olemassa.

Kalli toivoi myös panostuksia tutkimus- ja kehittämistyöhön, koska se asia liittyy myös vienninedistämiseen.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Viitala totesi jo ilokseen huomanneensa, että aihealueen ympärillä vallitsee hyvä parlamentaarinen yhteistyö.

–Se on äärimmäisen hienoa, koska esimerkiksi Satakunnalle maatalous on erittäin tärkeä asia.

–Lainsäädäntösuunnitelmassa en vielä ole kutenkaan nähnyt syksylle tai keväälle kirjauksia alan asioista, jotka on hallitusohjelmaan kirjattu. Pian peliin mukaan pääseminen olisi kuitenkin tärkeää.

–Laajempana asiana voisi nostaa vielä kuluttajien ostovoiman, se vaikuttaa taustalla moneen asiaan. Meidän pitää saada kaikille suomalaisille mahdollisuus ostaa myös kotimaisia tuotteita, vaikka ne saattavatkin olla hiukan kalliimpia.

LUE MYÖS Syksyinen sunnuntailounas Huittisten antimista

LUE MYÖS Ministeri toivoi Huittisissa – ohraryynipuuroa, kutunjuustoa ja talkkunaa

LUE MYÖS Lähiruokapäivän avajaiset menestys – vatsan täydeltä herkkuja, pihan täydeltä ihmisiä

LUE MYÖS lähiraaka-aineita juhlistava Taste Satakunta -menu julkistettiin Huittisissa

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa