Ladataan ilmoitusta
Huittinen 8.11.2021 15:57

”Korona ei ole kiva joululahja" – Kolmas rokotuskierros käyntiin Huittisissa.

Hoitotyön johtaja Petteri Männistö toivoo, että parikymppisetkin löytäisivät koronarokotteen samaan tapaan kuin heitä vanhemmat ja nuoremmat ikäluokat. Mikäli rokotuksissa arveluttaa jokin, hän kehottaa vaikka rohkeasti soittamaan ja kysymään. Kuva: Mikko Perttunen
Hoitotyön johtaja Petteri Männistö toivoo, että parikymppisetkin löytäisivät koronarokotteen samaan tapaan kuin heitä vanhemmat ja nuoremmat ikäluokat. Mikäli rokotuksissa arveluttaa jokin, hän kehottaa vaikka rohkeasti soittamaan ja kysymään. Kuva: Mikko Perttunen
Mikko Perttunen

Huittisissa alkavat tällä viikolla kolmannet koronarokotukset kaikille 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmäläisille. Jo aiemmin ovat kolmansia annoksia saaneet voimakkaasti immuunipuutteiset ja he, jotka saivat ensimmäiset kaksi rokotustaan lyhyellä alle kuuden viikon välillä alkuvuodesta.

Laitoksissa ja hoivakodeissa kolmansia rokotuksia on tehty jo pari viikkoa.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään puoli vuotta eli 26 viikkoa. Käytännössä siis esimerkiksi tällä viikolla rokotetaan heitä, jotka ovat saaneet toisen rokotuksen ennen toukokuun puoltaväliä.

–Koronatilanne on edelleen huolestuttava. Nyt on vielä tulossa joulu, jolloin nähdään sukulaisia – ja esimerkiksi juuri ikäihmisiä.

Tartuntoja ja altistumisia tipahtelee jatkuvasti sieltä täältä, ja huittislaisia on ollut jo sairaalahoidossakin.

Samalla kun koronarokotuskattavuutta yritetään hilata ylöspäin, ovat myös influenssarokotukset käynnistyneet. Työtä siis terveydenhuollossa piisaa, ja lisää väkeä yritetään rekrytoida.

–Jos on tulossa koronarokotukseen, niin siinä samalla voi hoitaa myös influenssarokotuksen, Huittisten hoitotyön johtaja Petteri Männistö vinkkaa.

Viime vuonna influenssaepidemia jäi vaisuksi luultavasti koronanvastaisista toimista ja ohjeista johtuen. Hyvään käsihygieniaan ja maskien käyttöön Männistö kehottaa edelleenkin.

rokotuskattavuus.png
Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Huittisissa 1. ja 2. annoksen osalta. Kuva: THL

Nuorten aikuisten rokotuskattavuus laahaa vieläkin Huittisissa reilusti muita ikäryhmiä jäljessä. 25–29-vuotiaista vain 62,4 prosenttia oli maanantain tietojen mukaan saanut ensimmäisen annoksen. Ensimmäisen rokotteen kattavuus koko Huittisten väestössä on 75 prosenttia.

Koko Satakunnassa edellä mainittu ikäryhmä on käynyt ensimmäisellä piikillä 70,6-prosenttisesti. Näin suurta eroa Huittisten ja muun Satakunnan välillä ei esiinny muissa ikäryhmissä.

–Koronapassi varmasti tulee jonkin verran vaikuttamaan kattavuuteen. Monet nuoret haluavat myös päästä matkustelemaan, mikä osaltaan houkuttelee ottamaan rokotuksen, Männistö arvelee.

Hän kuvailee koronanvastaista taistelua prosenttipeliksi. Ilman rokotusta vakavan taudin sairastamisen riski on huomattavasti suurempi kuin rokotetulla, mutta rokotuskaan ei tietenkään sataprosenttisesti suojaa virukselta. Ikäihmisillä rokote ei puolestaan välttämättä suojaa niin paljon kuin nuoremmilla. Erilaisissa kohtaamisissa taudin tarttumisen ja sen vakavuuden todennäköisyys on erilainen.

Rokotuksilla yritetään pudottaa näitä todennäköisyyksiä mahdollisimman alas.

–Ihmiset liikkuvat nyt paljon vapaammin, mikä on tietysti hyväkin asia, mutta ei tauti ole mihinkään hävinnyt. Korona ei ole kiva joululahja esimerkiksi isovanhemmille.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa