Ladataan ilmoitusta
Huittinen 9.9.2023 19:45

Ministeri toivoi Huittisissa – ohraryynipuuroa, kutunjuustoa ja talkkunaa

Juhlapuheen ja lähiruokapaneelin jälkeen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ryhtyi kiertelemään kojuja. Vahelan luomutilan osastolla hän puhui Jesse ja Jenni Kutilan kanssa. Kuva: Minna Karru
Juhlapuheen ja lähiruokapaneelin jälkeen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ryhtyi kiertelemään kojuja. Vahelan luomutilan osastolla hän puhui Jesse ja Jenni Kutilan kanssa. Kuva: Minna Karru
Minna Karru

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) korosti Lähiruokapäivän avajaisissa Huittisissa lähiruuan aluetaloudellista merkitystä. Lisäksi hän lähetti terveisiä kuntien ja hyvinvointialueen päättäjille.

– Julkinen sektori käyttää vuosittain yli 300 miljoonaa euroa elintarvikkeiden ja raaka-aineiden ostoon. Entä jos tästä merkittävästä summasta käytettäisiin enemmän lähiruokaan? Tutkimusten mukaan alle viidesosa julkisten keittiöiden ostoista on lähiruokaa. Monissa kunnissa lähiruokaa on toki tarjolla säännöllisesti.

–Lisäämällä lähiruoan osuutta voimme vahvistaa maakuntien taloutta ja samalla varmistaa ruuantuotannon säilymisen ja alueen ruokaomavaraisuuden vahvistumisen. Lähiruoan hankinnan edellytyksenä ovat usein kuntien poliittiset päätökset. Sekä kunnat että hyvinvointialueet kaipaavat strategisia linjauksia lähiruoan edistämiseksi omissa ruokapalveluissaan.

–Lähiruokaa ostamalla tulo jää omalle alueelleen luomalla työtä, toimeentuloa ja veroja omaan maakuntaan.

Ministeri muistutti, että lähiruualla on muitakin vahvuuksia.

–Maaseudun elinvoiman vahvistaminen, lähellä asiakasta toimiminen, joustavuus, mahdollisuus vaikuttaa omaan ympäristökuormitukseen sekä lisäarvon tuottaminen kauppojen ja ravintoloiden valikoimissa. Lähiruoka on myös osa alueellista huoltovarmuutta, hän listasi.

Essayah mainitsi myös lähiruuan merkityksen osana ruokamatkailua.

–Lähiruoka on keino erottautua ja luoda matkailijoille unohtumattomia ruokaelämyksiä. Näillä seuduilla esimerkiksi ohraryynipuuro, kutunjuusto ja talkkuna voisivat olla isomminkin esillä.

”Lähiruokaa ostamalla tulo jää omalle alueelleen luomalla työtä, toimeentuloa ja veroja omaan maakuntaan.”

Ruokaa koskevassa valtion päätöksenteossa lähiruoka on ministerin mukaan yksi keskeinen teema.

–Kansallisen lähiruokaohjelman tavoitteena on edelleen lisätä monipuolista tarjontaa, joka vastaa kasvavaan kysyntään.

–Tarvitaan uusia myynti- ja jakelukanavia ja tavoitteena on nostaa lähiruuan jalostusastetta. Kuluttajien arvostaman pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja -myynnin mahdollisuuksia halutaan lisätä lainsäädännön, neuvonnan ja tutkimuksen keinoin.

–Yhdessä tehden lisätään ruuan ja ruokaketjun toimijoiden arvostusta ja näkyvyyttä. Toteuttaminen onnistuu parhaiten tiivistämällä lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä, Essayah totesi.

LUE MYÖS Syksyinen sunnuntailounas Huittisten antimista

LUE MYÖS Lähiruokapaneelissa vatsaa täytettiin muullakin kuin maauskolla

LUE MYÖS Lähiruokapäivän avajaiset menestys – vatsan täydeltä herkkuja, pihan täydeltä ihmisiä

LUE MYÖS lähiraaka-aineita juhlistava Taste Satakunta -menu julkistettiin Huittisissa

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa