Ladataan ilmoitusta
Sastamala 6.10.2021 15:23

Sastamalan nuorten aikuisten rokotuskattavuus huolestuttavan pieni

Kuvituskuva: Ivan Diaz
Kuvituskuva: Ivan Diaz

THL:n rokotusrekisteritietojen perusteella Sastamalan rokotuskattavuusprosentti nuorten aikuisten eli 20–34-vuotiaiden ikäryhmässä on jäänyt matalaksi. Ensimmäisen rokotteen kattavuus on näissä ikäryhmissä Sastamalassa ainoastaan 60–65 prosenttia. Puutteita on myös vanhempien ikäryhmien rokotuskattavuudessa. 40–44-vuotiaiden ryhmässä noin viidennes on kokonaan rokottamatta.

Sastamalan kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että sairaalaan ja tehohoitoon joutuvat henkilöt ovat tällä hetkellä lähes poikkeuksetta rokottamattomia, jotka vievät tehohoitopaikkoja esimerkiksi leikkauksen vuoksi tehohoitoa tarvitsevilta. Rokottamattomuus ei myöskään ole Sastamalassa kiinni siitä, etteikö mahdollisuuksia olisi tarjolla.

–Tilanne on huolestuttava. Olemme tiedottaneet rokotuksista ja järjestäneet ajanvarauksettomia walk in -rokotuspisteitä Vinkissä, ammattikoululla ja lukiolla. Ajanvarauksenkin kautta vapaita aikoja on runsaasti. Mutta helppo saavutettavuuskaan ei ole auttanut rokotuskattavuuden parantamiseen, kertoo rokotustoiminnasta vastaava osastonhoitaja Erja Mäkelä Sotesilta.

–Kaikki virustaudit lisääntyvät syksyllä, eikä korona tee tässä suhteessa poikkeusta. Jos rokotuskattavuus Sastamalassa ei parane, olemme pahimmillaan taas tilanteessa, jossa harrastuksia, koulunkäyntiä ja muita ryhmäkokoontumisia joudutaan rajoittamaan, sanoo Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki.

–On lisäksi vaarallista kuvitella, että nuori ei voisi sairastua vakavaan tautimuotoon. Nyt vallalla tuntuu edelleen olevan käsitys, että korona olisi ongelma vain riskiryhmäläisille, Tryyki jatkaa.

Usean ikäryhmän rokotuskattavuus on nyt jäänyt puutteelliseksi. Tryykin mukaan on huolestuttavaa, että näistä ikäryhmistä löytyy paljon alle 12-vuotiaiden lasten vanhempia, ja lasten yleisin tapa saada koronatartunta on omasta perheestä, omilta vanhemmilta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa