Ladataan ilmoitusta
Sastamala 12.3.2022 17:00

Satakunnan koronatilanne edelleen aktiivinen – tilanne kuitenkin vähitellen parantumassa

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Koronaepidemia on alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmän mukaan Satakunnassa edelleen aktiivinen, mutta tilanne on vähitellen parantumassa.

–Ilmaantuvuus on yhä korkea. THL:n koronakartan perusteella ilmaantuvuus on 1318/ 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi suurempi, arviolta jopa kolmin- tai nelinkertainen, sillä terveydenhuollon testejä on kansallisen ohjeistuksen mukaisesti rajattu ja kotitestien osuutta lisätty, työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen toteaa tiedotteessa.

–Tartuntoja on runsaasti joka puolella Satakuntaa ja altistua voi edelleen missä tahansa. Kahden viikon ilmaantuvuus ylittää yli 1 000 tapausta miltei kaikissa Satakunnan kunnissa. Korkein ilmaantuvuusluku oli Säkylässä. Pohjois-Satakunnassa ilmaantuvuus on hieman matalampaa kuin muualla Satakunnassa.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on Satakunnassa edelleen korkea etenkin perusterveydenhuollossa.

–Perjantai-aamuna Satasairaalassa oli 17 koronapositiivista potilasta, joiden hoidossa tarvitaan eristystä ja varotoimia. Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli hoidossa 47 koronapositiivista potilasta. Määrä on ollut laskussa viikon aikana.

–Suuri haaste on edelleen se, että osastopaikat sekä Satasairaalassa, että erityisesti terveyskeskuksissa ovat muista syistä hyvin täynnä. Tilannetta hankaloittaa osaltaan myös noroviruksen aiheuttamat vatsatautiepidemiat, joita on todettu eri puolilla Satakuntaa. Myös henkilökunnan sairastapaukset aiheuttavat yhä työvoimavajetta.

–Rokotustahti on hidastunut, samoin kuin muuallakin Suomessa. Osalta jää kolmas rokote tässä vaiheessa ottamatta sairastetun koronataudin vuoksi.

Satakunnassa 88,4 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronavirusrokotteen, 86,4 prosenttia toisen ja 62,8 prosenttia kolmannen koronavirusrokotuksen. Huittisissa ensimmäisen rokotuksen on saanut 87,9 prosenttia, toisen rokotuksen 85,9 prosenttia ja kolmannen 64,6 prosenttia.

–Satakunnassa toisen ja kolmannen rokotuksen osalta luvut ovat hieman paremmat kuin Suomessa keskimäärin. Myös neljännet rokotukset ovat tärkeitä voimakkaasti immuunipuutteisille.

–Uutena rokotusmahdollisuutena on nyt kaikkialla Satakunnassa käytettävissä Nuvaxovid-rokote, joka on proteiinirokote ja valmistettu perinteisellä rokotetekniikalla. Toivotaan, että mikäli joku on epäröinyt ottaa uudella lähetti-RNA-tekniikalla valmistettuja rokotteita, hän rohkaistuisi nyt ottamaan kyseisen rokotteen. Asiasta voi kysyä omalta terveysasemalta.

STM:n ja THL.n tiedotustilaisuudessa torstaina kerrottiin, että laajaa maskisuositusta tullaan todennäköisesti lähiviikkoina keventämään.

–Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä seuraa valtakunnallista keskustelua ja lieventää suosituksia tarvittaessa kansallisten ohjeiden mukaisesti. Tällä hetkellä epidemiatilanne Satakunnassa on kuitenkin edelleen niin aktiivinen, että maskin käyttöön edelleen kannustetaan, Lankinen sanoo tiedotteessa.

–Rajoitusten lievennyttyä yksilön vastuullisen toiminnan merkitys kasvaa. Maskin käyttö, etäisyyksien säilyttäminen ja hyvä käsihygienia auttavat osaltaan välttämään myös muita infektiosairauksia. Sairaana tulee edelleen välttää kontakteja. Erityisen tärkeää on noudattaa varotoimia ja käyttää maskia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskenneltäessä ja vierailtaessa ja mikäli on lieviäkin hengitystieinfektion oireita ja joutuu käymään esimerkiksi apteekissa tai kaupassa.

Kaikki suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa