Ladataan ilmoitusta
Satakunta 13.8.2021 08:47

Satakunta siirtynyt leviämisvaiheeseen – Huittisissa viimeisen kahden viikon aikana yhdeksän tapausta

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui eilen arvioimaan Satakunnan koronatilannetta. Tilanne on erityisen paha Raumalla, mutta myös muualla Etelä-Satakunnassa: Eurajoella, Kokemäellä, Eurassa, Säkylässä ja Huittisissa. ATTR totesi koko Satakunnan siirtyneen leviämisvaiheeseen.

14 vuorokauden ilmaantuvuus Satakunnassa viimeisen 14 vuorokauden ajalta 28.7.–10.8. on 124,9 / 100 000 asukasta. Huittisissa tapauksia oli yhdeksän ja ilmaantuvuusluku oli 90,6.

Tartuntoja on todettu koko Satakunnassa aikavälillä kaikkiaan 269 tapausta. Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa oli 11.8.2021 mennessä todettu yhteensä 2193 covid-19-tapausta, Tartuntatautirekisterissä oli 2155 tapausta.

Satakunnassa tartunnanjäljitys on ollut edelleen tehokasta ja nopeaa, mutta se kuormittaa kaikkia kuntia erittäin paljon ja vie valtavasti perusterveydenhuollon voimavaroja. Tartunnanlähde tai tartuntapaikka selvisi viime viikolla 80 prosentissa tapauksista. Ravintoloista, baareista tai terasseilta saatuja tartuntoja tunnistettiin viime viikolla kymmenen kappaletta. Ruokaravintoloihin tartuntoja ei ole liittynyt lainkaan.

Tartunnat tulevat nyt valtaosin omasta sairaanhoitopiiristä. Suurin osa on rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita. Yksi rokote suojaa hyvin vakavalta taudilta, mutta ei vielä tartunnalta. Viime viikolla jopa 76 prosenttia tartunnoista todettiin Satakunnassa alle 40-vuotiailla. Nyt suurin ryhmä myös Satakunnassa, kuten aiemmin muualla Suomessa, ovat 21–30-vuotiaat. Koulujen alkua ajatellen on Satasairaalan tiedotteen mukaan huolestuttavaa, että tartuntojen lisääntymistä on myös alle 10-vuotiaissa ja 11–20 vuotiaissa. Lapset kuitenkin saavat tartunnan yleensä aikuisilta perhetartuntojen yhteydessä.

Koronarokotuskattavuus Satakunnassa on kaikissa ikäryhmissä vähintään valtakunnallisessa keskitasossa, mutta se ei vielä riitä epidemian päihittämiseen. Ensimmäisen annoksen on saanut noin 67,7 prosenttia satakuntalaisista, kaksi annosta 42,7 prosenttia.

Tällä hetkellä kaikissa Satakunnan kunnissa rokotetaan yli 16-vuotiaita, sekä riskiryhmiin kuuluvia 12–15-vuotiaita, kouluterveydenhuollot aloittavat 12–15-vuotiaiden laajemman rokottamisen pääsääntöisesti ensi viikon aikana. Vapaita rokotusaikoja on varattavissa kaikille yli 12-vuotiaille Huittisten nettisivuilla.

Rokotuskattavuuden nostamiseksi rokotusväliä on lyhennetty koko Satakunnassa 12 viikosta 8 viikkoon. Uusien rokotusten yhteydessä tehosteaika annetaan suoraan 8 viikon päähän, ja osassa kuntia jo annettua 12 viikon mukaan laskettua tehosteaikaa on mahdollista aikaistaa.

Satasairaalassa on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta, teho-osastolla ei ole koronapotilaita. Neljä potilasta on perusterveydenhuollossa, lisäksi hoitokodissa on kaksi koronapotilasta. Sairaalakuormitukseen ei ennusteta voimakasta nousua. Sairaalahoitoon on joutunut nyt nuorempia, hieman yli 30-vuotiaita potilaita. Tämä selittynee Satasairaalan mukaan sillä, että vanhemmat ikäluokat ovat pääsääntöisesti rokotettuja ja tapaukset keskittyvät nyt nuoriin alle 40-vuotiaisiin.

Vaikka sairaalakuormitus ei koronapotilaiden vuoksi ole korkea, ovat perusterveydenhuollon yksiköt erityisesti korkean ilmaantuvuuden kunnissa todella kuormittuneita. Pandemian hallinnassa erityisen merkittävät tartunnanjäljitys ja koronanäytteenotto vaativat lisääntyvässä määrissä resurssia, joka jo nyt on kovilla. Myös maahan saapuneiden koronanäytteenotto ja rokotukset työllistävät kuntia erittäin merkittävästi. Uutta työvoimaa ei pystytä rekrytoimaan, sillä sitä ei ole saatavilla.

Lopullinen ulospääsy tilanteesta riippuu Satasairaalan mukaan rokotusten etenemisestä ja väestön halukkuudesta ottaa rokote.

Päivitetty klo 10.09: Lisätty tieto Huittisten vapaista rokotusajoista

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa