Ladataan ilmoitusta
Satakunta 8.10.2020 09:07

Satakunnassa neljä uutta koronatapausta

Kuvituskuva: Pixapay
Kuvituskuva: Pixapay

Satakunnasta on löytynyt maanantain jälkeen neljä uutta Covid-tapausta. Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo, että kaikkien sairastuneiden tartunnan lähde on tiedossa.

Yksi sairastuneista sai tartunnan Vaasan opiskelijariennoissa ja oli jo aiemmin karanteenissa. Myös toinen Satakunnan keskiviikkona todetuista koronatapauksista on peräisin Vaasan opiskelijatapahtumasta, sairastunut on vaasalainen.

Yksi tartunta on peräisi ulkomailta, kaksi muuta todennäköisesti peräisin pääkaupunkiseudulta. Toiseen näistä liittyy Uusitalo-Seppälän mukaan SataEdun rakennuspuolen opiskelijaryhmän joukkoaltistuminen Ulvilassa. Oppilaitoksessa on altistuneita yhteensä 23. Heidän lähikontaktinsa on asetettu karanteeniin.

Satakunnassa on nyt todettu kaikkiaan 102. Satakuntaan tulee eri puolilta maata ilmoituksia altistumisista, joiden takia myös satakuntalaisia joutuu karanteeniin. Karanteenista päättää kotikunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri.

–On kaikkien vastuulla, että tilanne saadaan pidettyä hyvänä, sanoo Raija Uusitalo-Seppälä ja kertaa vielä, mitä karanteeni tarkoittaa. Hänen mukaansa asiasta tuntuu olevan epäselvyyttä.

–Kun henkilö määrätään karanteeniin, hän ei saa olla lähikontaktissa muihin kuin perheenjäseniin. Hänen tulee pysyä kotona tai siinä paikassa, joka karanteenipaikaksi sovitaan.

Karanteeni kestää altistumisesta lukien 14 vuorokautta. Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvien karanteeni on 21 vuorokautta potilaan oireiden alkamisesta.

–Yleinen ajatusvirhe erityisesti joukkoaltistuksissa on, että pelätään tartuntaa, kun on oltu tekemisissä karanteeniin asetetun henkilön kanssa. Karanteeniin asetettu ei kuitenkaan ole tartuttava, ellei hän sairastu.

Uusitalo-Seppälä selventää, että karanteenissa olevan perheenjäsenet saavat liikkua normaalisti. Jos karanteenissa oleva kuitenkin sairastuu, hänen on mentävä heti testiin, ja silloin myös perheen pitää pysyä kotona, kunnes testin tulos saadaan.

–Toisin kuin matkustamiseen liittyvää vapaaehtoista karanteenia, karanteenia ei voi lyhentää altistuksen jälkeisellä testaamisella, koska oireettoman henkilön testaamisella nähdään vain tilanne testauspäivänä. Infektio voi olla itämässä eikä yksittäinen negatiivinen testi sulje sitä pois.

Koronainfektion itämisaika on 1–12 vuorokautta, yleensä noin 4–5 vuorokautta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa