Ladataan ilmoitusta
Satakunta 5.2.2022 09:43

Satakunnan koronaepidemia-aallon huippu todennäköisesti käsillä

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Satakunnassa koronan ilmaantuvuus on vielä noususuuntainen ja terveydenhuollon kuormitus korkealla. Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä toteaa, että epidemia-aallon huippu on todennäköisesti käsillä.

Tiedotteessa todetaan, että koronaepidemia leviää edelleen nopeasti ja melko moni tulee siihen vielä sairastumaan.

–Rokotukset onneksi antavat hyvää suojaa vakavaa tautia vastaan, vaikka suoja omikrontartuntaa vastaan onkin melko heikko, sanoo Satasairaalan johtajaylilääkäri, työryhmän puheenjohtaja Petteri Lankinen.

–Voimakas virusaalto haastaa edelleen yhteiskuntaa ja erityisesti terveydenhuoltojärjestelmää, mutta rokotetun ihmisen kannalta riski saada vaikea tartunta on melko pieni. Hauraimmat ja sairaimmat saattavat kuitenkin rokotuksista huolimatta sairastua vakavasti ja siksi heitä on edelleen suojeltava.

THL:n koronakartan perusteella ilmaantuvuus on Satakunnassa 1773 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Ilmaantuvuuden nousuvauhti on viimeisen viikon aikana hieman hidastunut.

–Todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi suurempi, sillä terveydenhuollon testejä on kansallisen ohjeistuksen mukaisesti rajattu ja kotitestien osuutta lisätty, toteaa tiedotteessa.

Tautitilanne on työryhmän mukaan vaikea koko Satakunnassa. Kahden viikon ilmaantuvuus ylittää yli 1 000 tapausta valtaosassa Satakuntaa. Kankaanpäässä ilmaantuvuusluku on Satakunnan korkein, 2863 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta.

Viikolla 4Satakunnassa otettiin 7368 näytettä, joista positiivisia oli 26 prosenttia. Koko Suomen prosenttiluku oli 28.

–SataDiag-laboratorion kautta kulkeneista näytteistä positiivisia viime viikolla oli 33 prosenttia, määrä on sama kuin edellisellä viikolla. Huomattavan korkeita positiivisten näytteiden prosenttiosuuksia todettiin muun muassa Huittisissa 53,4 prosenttia ja Pohjois-Satakunnassa 47,4 prosenttia ja Porissa.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on kasvanut.

–Koronainfektion vuoksi viikoittain alkaneiden uusien hoitojaksojen määrä on vähitellen lisääntynyt sekä erikoissairaanhoidossa, että perusterveydenhuollossa. Tilanteen odotetaan pysyvän lähiviikot samalla, melko korkealla tasolla, mutta kääntyvän sitten laskuun.

–Perjantaiaamulla Satasairaalassa oli 14 koronapotilasta, yksi oli tehohoidossa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli hoidossa 32 koronapotilasta,. Alueen hoivakodeissa on ainakin 40 koronapotilasta.

–Terveydenhoitoa rasittaa edelleen henkilökunnan sairastuminen. Satasairaalassa tilanne on nyt kuitenkin ollut nyt hieman helpompi, kuin viikko sitten. Pieniä järjestelyjä suunniteltuun kiireettömään leikkaustoimintaan on jouduttu tekemään, mutta pääsääntöisesti toiminta jatkuu normaalisti.

Satakunnassa rokotukset ovat tiedotteen mukaan edenneet hyvin. Valtakunnallisesti Satakunta on noussut keskiarvon yläpuolelle. Satakunnassa ensimmäisen rokotuksen on saanut 88,3 prosenttia väestöstä ja kaksi rokotetta 85,9 prosenttia. Kolme kertaa rokotettujen prosenttiosuus on 59,7. Huittisissa luvut ovat 87,8, 85,3 ja 63,3.

–Rokotusinnon toivotaan jatkuvan, sillä rokotukset ovat tärkeitä terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Maskisuositus ja etätyösuositus ovat ennallaan.

–Näiden tavoitteena on edelleen vähentää kontakteja ja suojella väestöä tartunnoilta ja turvata terveyden- ja sairaanhoidon kantokyky.

Satakuntalaisia kannustetaan edelleen jatkamaan myös varotoimia, eli etäisyyksien pitoa ja hyvää käsihygieniaa.

–Nämä toimenpiteet ovat erityisen tärkeitä, kun rajoitustoimet lievenevät.

Kaikki alueelliset suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa