Koronan ilmaantuvuus on Satakunnassa edelleen jatkanut nopeaa nousuaan. Myös sairaalakuormitus on lisääntynyt. Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän mukaan Satakunta täyttää leviämisalueen kriteereistä kaikki seitsemän kohtaa.
THL:n ilmoittama ilmaantuvuusluku koronakartan perusteella on 875,9 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta.
–Ilmaantuvuusluvut ovat korkeita kautta Satakunnan. Ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana esiintyy yli tuhannen ilmaantuvuuslukuja, niitä on nyt Kokemäellä, Porissa, Raumalla, Eurajoella ja Merikarvialla, kertoo tiedotteessa Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.
Vuoden viimeisellä viikolla tapauksia todettiin Satakunnassa 1003. Näytteitä otettiin viikon aikana 6235 näytettä, joista positiivisia oli 16,8 prosenttia.
–Niistä 1003 tapauksesta vasta 456 kappaletta on kirjattu rekisteriin, eli 54 prosentissa tapauksista tartunnanjäljitys tai ainakin kirjaaminen rekisteriin oli kesken. Tilanne on samankaltainen tai pahempi lähes kaikkialla Suomessa. Omikron -muunnoksen aiheuttamien tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut siihen, että aiemmin tehokkaan tartunnanjäljityksen merkitys epidemian ehkäisyssä on selvästi huonontunut, ylilääkäri sanoo.
–Tapauksista, jotka on kirjattu rekisteriin, tartunnanlähde pystyttiin kuitenkin selvittämään jopa 80 prosentissa tapauksista.
”Huittisissa rokotuksen prosenttiluvut ovat 86,4, 82,7 ja 30.”
Työryhmän perjantaisena kokouspäivänä Satasairaalassa oli 7 koronapotilasta osastohoidossa ja 2 potilasta tehohoidossa. Terveyskeskusten vuodeosastolla oli hoidossa 11 koronapotilasta eristyksessä.
Koko epidemian aikana Satakunnassa on hoidettu erikoissairaanhoidon osastohoidossa 202 potilasta, tehohoidossa 30. Koronainfektioon liittyviä kuolemia on kirjattu 54, joista 37 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksikössä.
Satakunnassa on saanut ensimmäisen rokoteannoksen 86,6 prosenttia yli 12-vuotiaista, (koko Suomessa 87,9) ja kaksi annosta 82,4 prosenttia (83,9). Kolmannen rokotteen on saanut 26 prosenttia (26,5). Huittisissa luvut ovat 86,4, 82,7 ja 30.
–Täysi rokotussuoja antaa hyvän suojan vakavalta infektiolta, joten rokotusten toteuttamiseen panostetaan kunnissa edelleen kaikin keinoin. Mahdollisimman korkea rokotuskattavuus ja rokotussuojan ylläpito ovat epidemian torjunnan selkäranka erityisesti tässä vaikeassa epidemian tilanteessa, jossa valtakunnallisestikin nyt ollaan, ylilääkäri toteaa.
Alueellisen työryhmän tiedotteessa todetaan, että nyt voi altistua kaikissa tilanteissa, joissa ilman varotoimia kohdataan muita ihmisiä.
–Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on suojella väestöä tartunnoilta ja turvata terveyden- ja sairaanhoidon kantokyky. Nopeasti leviävä omikron-muunnos haastaa meitä voimakkaasti ja varotoimien merkitys kasvaa entisestään. Jokaisen olisi nyt muistettava etäisyyksien pito, maskin käyttö ja hyvä käsihygienia. Erityisen tärkeää tämä on sosiaali- ja terveydenhuollon toimipaikoissa työskennellessä tai asioidessa, ylilääkäri toteaa tiedotteessa.
Laaja maskisuositus ja etätyösuositus jatkuvat. Kaikki suositukset ja rajoitukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.
Satasairaalan verkkosivulta löytyy myös ohje kotitestin käytöstä koronadiagnostiikassa.
–Toivomme satakuntalaisten tutustuvan ohjeisiin ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntävän kotitestin käyttöä. Nykyisten ohjeiden mukaan positiiviset kotitestit varmistetaan virallisella PCR-testillä, mutta valtakunnallisen ohjeistuksen odotetaan muuttuvan, Uusitalo-Seppälä sanoo tiedotteessa.
Kommentit
Kommentoi asiallisesti
Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.
Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.