Ladataan ilmoitusta
Satakunta 4.3.2021 13:51

Avi: Yli kymmenen hengen tilat säppiin maanantaina – perusopetuksen yläluokat etäopetukseen

Avi määrää tiloja suljettavaksi maanantaista lähtien. Arkistokuva: Mikko Perttunen
Avi määrää tiloja suljettavaksi maanantaista lähtien. Arkistokuva: Mikko Perttunen
Mikko Perttunen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään torstaina antaa määräyksiä nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Ensi maanantaista 8.3. alkaen Satakunnan ja Varsinais-Suomen kunnissa yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun käytettävät sisätilat sekä rajatut ulkotilat, joita käyttää samanaikaisesti yli 50 henkilöä, määrätään suljettaviksi kahden viikon ajaksi. Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 g. Jos asiakas- tai osallistujamäärä saadaan rajattua enintään kymmeneen, ei tiloja tarvitse sulkea.

Rajoitukset koskevat esimerkiksi joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettäviä sisätiloja, kuntosaleja, yleisiä saunoja, uimahalleja, tanssipaikkoja, harrastajateatteria, kuorolaulutoimintaa, kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja ja niin edelleen. Päätös ei koske ammattimaista urheilua eikä yksityis- ja perhe-elämää.

Jo lauantaista lähtien voimaan astuu pykälään 58 d nojaava määräys, joka velvoittaa toimijat varmistamaan, että edellä mainitun kaltaisissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Tämä määräys on voimassa kuukauden. Toimijoilta vaaditaan kirjallista suunnitelmaa, mutta keinot voidaan määritellä itse.

Päätökset koskevat yksityisiä yhteisöjä, elinkeinoharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä eli esimerkiksi museoita ja kirjastoja sekä uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.

Lähikontaktilla tarkoitetaan fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Esimerkiksi kaupassa saa olla yli 10 henkilöä, kunhan turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta.

Avi myös määrää Suomen hallituksen tekemän linjauksen mukaisesti peruskoulun yläluokat tilapäiseen etäopetukseen ensi maanantaista lähtien 28.3. saakka.

Avista kerrotaan, että ohjaus on ensimmäinen keino rajoitusten toteutuksessa, mutta tarvittaessa toimijoille voidaan antaa korjauskehotuksia, joiden tehosteena voidaan käyttää uhkasakkoa. Valvontaa tehdään yhdessä kuntien kanssa.

–Tarkoitus on nyt tehdä niin vähän asioita yhdessä kuin mahdollista, ei niin, että pyritään menemään nippa nappa rajoitusten mukaan. Kuulutan siis asiassa maalaisjärkeä, ylijohtaja Mikael Luukkanen painottaa.

Lomautusten osalta oli vuoden loppuun saakka voimassa helpotus, jonka ansiosta voitiin toteuttaa viiden päivän ilmoitusaikaa, mutta tällä hetkellä lainmukainen ilmoitusaika on jälleen 14 vuorokautta.

Päivitetty 4.3. klo 15–16

Muokattu 8.3. klo 13.40: Sulku ei koske kirjastoja, vaan ainoastaan velvoite lähikontaktin estämisestä.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa