Ladataan ilmoitusta
Satakunta 3.9.2021 15:00

Satakunta palannut koronan kiihtymisvaiheeseen – Rokotuksissa valtakunnan keskitasolla

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay
Minna Karru

Koko Satakunnan koronaepidemiatilanne on parantunut, vaikka esimerkiksi Huittisissa on viimeisten 14 vuorokauden aikana varmistunut 19 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku Huittisissa on 191,2. Satasairalaan tiedotteessa kuitenkin todetaan, että muun muassa Huittisten tapausten tartuntalähteet ovat selvillä ja tapaukset liittyvät pitkälti yksittäisiin hallinnassa oleviin tartuntaketjuihin.

Koko Satakunnassa luku kahden viikon ilmaantuvuusluku on 53,8. Maakunnan parantuneesta tilanteesta huolimatta alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä painottaa edelleen alueellisten ja valtakunnallisten suositusten noudattamista ja koronaturvallisten toimintatapojen tärkeyttä.

Viime viikolla Satakunnassa todettiin 45 uutta tapausta. 82 prosenttia tartunnan saaneista oli karanteenissa, kun tartunta todettiin. Tartunnanlähde selvisi viime viikolla 90 prosentissa oman sairaanhoitopiirin tapauksista.

Satakunnassa otettiin viime viikolla reilut 5700 näytettä, joista positiivisia oli 0,8 prosenttia.Satakunnan tapaukset ovat tällä hetkellä ainoastaan delta-variantin aiheuttamia.

–Runsas näytteidenotto ja niiden tutkiminen kuormittavat perusterveydenhuoltoa ja laboratoriota, jotka toimivat tällä hetkellä äärirajoilla, toteaa infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen tiedotteessa.

Satasairaalassa on tällä hetkellä osastohoidossa kaksi koronapotilasta. Tehohoidossa ei potilaita ole. Terveyskeskuksien vuodeosastoilla on hoidossa yksi koronapotilas.

”Satakunnan rokotuskattavuus on valtakunnallisesti tarkasteltuna keskitasoa.”

Torstaina kokoontunut alueellinen työryhmä poisti henkilölukurajoitukset aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta ja julkisten tilojen käytöstä.

–Edelleen kyseiset toiminnat on kuitenkin suositeltavaa järjestää koronaturvallisia ohjeita ja määräyksiä noudattaen ja lähikontaktit välttäen, työrtyhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen sanoo.

Katso kaikki suositukset Satasairaalan sivulta.

Satakunnassa oli syyskuun alkuun mennessä saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen saanut 71,5 prosenttia asukkaista, ja kaksi annosta 50,7 prosenttia. THL:n tilaston mukaan huittislaisista ensimmäisen rokotuksen on saanut 70,7 prosenttia ja kaksi annosta 55,9 prosenttia. Katso yksityiskohtaiset tiedot täältä.

–Satakunnan rokotuskattavuus on valtakunnallisesti tarkasteltuna keskitasoa. Kuitenkin 20–34-vuotiaiden ikäryhmissä olemme valtakunnallista keskitasoa jäljessä, Nieminen kertoo.

Tiedotteen mukaan pääsääntöisesti koko Satakunnassa saa varattua ajan ensimmäiseen koronavirusrokotukseen seuraavalle viikolle. Myös tilaisuuksia, joissa rokotteen voi saada ilman ajanvarausta, järjestetään edelleen.

–Ensimmäisen ja toisen rokotuksen antoväliä on jo päästy lyhentämään pääosin kahdeksaan viikkoon. Kunnat arvioivat nyt mahdollisuutta siirtyä kuuden viikon rokotusväliin eilisen THL:n suosituksen mukaisesti.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa