Ladataan ilmoitusta
Satakunta 15.1.2022 10:11

Sairaalakuormitus Satakunnassa lisääntynyt – Karanteeniaika vähenee tietyissä tapauksissa viiteen vuorokauteen

Kuvituskuva: Ivan Diaz
Kuvituskuva: Ivan Diaz
Mikko Perttunen

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Satakunnassa jyrkässä nousussa. Koronakartan perusteella ilmaantuvuus on 1111 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Sairaanhoitopiirin infektioyksikön oman seurannan mukaan ilmaantuvuus on nyt peräti 1162 / 100 000 asukasta aikavälillä 29.12.2021–11.1.2022.

Omikron-muunnoksen aiheuttamien tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut siihen, että aiemmin tehokkaan tartunnanjäljityksen merkitys epidemian ehkäisyssä on selvästi huonontunut. Sama ilmiö näkyy kaikkialla Suomessa. Satakunnan alueella todetaan nyt merkittäviä tautiryppäitä, joiden tartuntaketjua ei pystytä enää luotettavasti jäljittämään, kerrotaan Satasairaalan tiedotteessa.

Osa pienistä kunnista pystyy vielä jatkamaan laajempaa tartunnanjäljitystä ja voi toki jatkaa niin kauan, kun arvioi toiminnalla olevan merkitystä epidemian hidastamiseksi.

Tunnistetuista tartunnanlähteistä edelleen merkittävin oli sama talous, josta tulee 37 prosenttia tartunnoista. Lähipiiristä tai ystäviltä tartunta oli peräisin 26 prosentissa tapauksista. Työpaikalta saatuja tartunnoista oli 7 prosenttia.

Perjantaiaamuna Satasairaalassa oli kuusi koronapotilasta osastohoidossa ja kaksi potilasta tehohoidossa Covid-infektion takia. Koronainfektioiden aiheuttama sairaalakuormitus pysyi edeltävään viikkoon nähden miltei samanlaisena. Potilasmäärät olivat siis vielä maltilliset, ja tehohoidon kapasiteetti on toistaiseksi riittänyt, mutta erityisjärjestelyihin on jouduttu paikoin turvautumaan, kun samaan aikaan tehohoidossa on ollut sekä Covid- että RS-viruspotilaita.

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittaa työnantajia tilapäisesti hyväksymään viiden vuorokauden sairaspoissaolo ja altistuneiden etätyö, jotta epidemian kulkua työpaikoilla voidaan hidastaa.

THL antoi torstaina uuden toimintaohjeen, jonka mukaan tietyissä tapauksissa karanteeni- tai eristysaikaa voidaan lyhentää viiteen vuorokauteen. Tämä perustuu siihen, että omikron-muunnoksen itämisaika on lyhyempi ja paraneminen nopeampaa kuin aiempien viruskantojen kohdalla. Nämä ohjeet koskevat lieväoireisia tai oireettomia koronatapauksia ja altistumisen suhteen henkilöitä, joilla on kahden rokotteen tai sairastetun taudin ja yhden rokotteen antama suoja. Uudet suositukset otetaan Satakunnassa käyttöön tästä päivästä alkaen. Vanhoja eristys- ja karanteenipäätöksiä ei voida kuitenkaan lähteä muuttamaan, sillä tartunnanjäljitykset ovat niin raskaasti ylikuormittuneet.

Lievien koronavirusoireiden takia ei välttämättä tarvitse käydä terveydenhuollon testissä, mutta on tärkeää välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ja kahden oireettoman vuorokauden ajan.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa